Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle


© Jenny K

        Virallinen nimi » Helmen Emmiina
        Tuttavien kesken » "Emmi"
        Rekisterinumero » VH-51533
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » tamma
        Syntymäaika » 30.10.2008 (vhkr) *
        Säkäkorkeus » 158,0cm
        Väri » punaruunikko
        Koulutustaso » Helppo A, re 100cm
        Painotuslaji » koulu/este
        Kasvattaja » Helmelä Gård
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut | Päiväkirja/valmennukset

        VIR MVA Ch arvonimi myönnetty lokakuussa 2009
        KTK II palkinto 15.11.2009 kantakirjaustilaisuudessa.
        ERL II palkinto 01.08.2011 esteratsujen laatuarvostelu.
        ERJ II palkinto 25.10.2011 esteratsastusjaoksen laatuarvostelu.
        SLA-I palkinto 31.10.2011 suomenhevosten laatuarvostelu.
        YLA2 palkinto 21.11.2011 yleislaatuarvostelu.Emmi on yleisesti ottaen melkoisen mieleenpainuva persoona. Tamma on nimittäin tiivis paketti sekä pikkumaista herkkyyttä ja suurisydämistä ujoutta. Sen kanssa oltu jokainen hetki pitäisi painaa tarkasti mielen syövereihin ja kaivaa esille silloin, kun asiat ovat oikein huonosti. Emmi nauttii huomiosta ja huolenpidosta, mutta se vierastaa hieman uusia ihmisiä. Se on kuitenkin kokoajan kiinnostunut luonaan häärivästä vieraasta, mutta on liian arka tutustumaan tähän. Rauhallisella toiminnalla ja kärsivällisyyden kanssa neiti kuitenkin varmasti hyväksyy lähes kenet tahansa hoitajakseen. Emmin kanssa on kiva touhuta, vaikka vähän joutuu varomaan sen herkkiä kohtia, kuten päätä ja kylkiä. Kavioiden puhdistus ja kengitys sujuvat hienosti. Eläinlääkärinkään kanssa ei ole mitään kinaa. Ainut miinus eläinlääkärillä on Emmin niin sanottu lääkeruisku fobia. Tamma ei pidä lainkaan ajatuksesta, että joku tuiki tuntematon mies tai nainen pistelisi sen ihoa.

Ratsuna Emmi ei ole ihan sopiva valinta aloittelevalle ratsastajalle, sillä se on herkkä suustaan. Hieman kokeneempi ratsastaja osaa kuitenkin käyttää tamman herkkyyttä hyödykseen. Tamma on taipuisaa tyyppiä suomalaiseksi ja lisäksi myös ketterä. Sen tähden sitä näkeekin usein kotikentällä suorittamassa vähän haastavampiakin kouluratsastusliikkeitä. Emmin askelet ovat melko hyvin muokattavissa, eikä tammalle ole ollenkaan haaste pidentää tai lyhentää niitä. Etenkin estettä lähestyessä se oikein vaistomaisesti kokoaa askelta ja keskittää voiman niin, että aivan varmasti mennään yli eikä jysähdetä mahalleen esteen päälle. Erikoisesteet tai leveät rakennelmat eivät pelota tammaa ollenkaan. Toisinaan on hyvin vaikea sanoa onko siitä varsinaista hyötyä, että Emmi luottaa melko sokeasti ratsastajaan ja ajattelee varmasti niin, että selässä oleva ihminen tietää mitä siltä uskaltaa ja voi pyytää. Maastoillessa tamma on kiva kaveri, sillä se varoo tarkkaan kompuroimasta mihinkään kantoihin tai juurakoihin. Etenkin energiset laukkapyrähdykset ja muut vapauttavat tekemiset kuten uitto ovat Emmin mieleen.

Emmin kuljettaminen kisapaikalle ja sieltä takaisin sujui aluksi hieman takkuillen, sillä neitiä epäilytti mennä traileriin, kun hyvin harvoin kukaan muu tuli sen mukaan. Onneksi asia on nykyisin toisin ja Emmi on aina valmis vietäväksi uusiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Kisapaikalle saavuttaessa tamma peruuttaa hieman kiirellä ramppia alas ja tutkiskelee ympäröivää aluetta korvat tötteröllä. Joskus se innostuu jopa vastaamaan muiden hevosten hirnahduksiin. Kertaakaan Emmi ei kuitenkaan ole yrittänyt lähteä muiden luokse vaan se tyytyy aina katselemaan muiden menoa vierestä. Kilpailuiden suosio ja ihmisten määrä vaikuttaa hieman neidin keskittymiseen, mutta yleensä suoritus itse sujuu hyvin, vaikka koko lämmittely olisikin mennyt ihan pipariksi.

Luonnne: © Sidar (VRL-2967, VMR) / virtuaalitalli Helmi. Kiitos!* Oma ikääntyminen
Ikääntyi ensimmäisen kahden kuukauden aikana 4-vuotiaaksi, jonka jälkeen
VAI eli vuodenaikaikääntyminen jakaa oikean vuoden neljäksi virtuaalivuodeksi.

30.10.2008 = 0v
30.11.2008 = 2v.
30.12.2008 = 4v.
31.03.2009 = 5v.
30.06.2009 = 6v.
29.09.2009 = 7v.
30.12.2009 = 8v.
31.03.2010 = 9v
30.06.2010 = 10v.
29.09.2010 = 11v.
30.12.2010 = 12v.
31.03.2011 = 13v.
30.06.2011 = 14v.
29.09.2011 = 15v
30.12.2011 = 16v.
30.03.2012 = 17v.
29.06.2012 = 18v.
28.09.2012 = 19v.
29.12.2012 = 20v.
30.03.2013 = 21v.
29.06.2013 = 22V.
© Jenny K 2008
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. VIR MVA Ch Keulakuva YLA2, KTK II, ERJ II
  
   ii. Ylpeyden Jokeri (evm)
   ie. Narsissin Viola (evm)   
   e. Aholinnan Emmastiina
  
   ei. Mysti-Potku (evm)
   ee. Kiiran Stiinu (evm)

Helmen Emmiinan laajemman sukutaulun näet tästä

i. Keulakuva on Antero Järvisen kasvattama Suomessa syntynyt suomenhevonen. Orin omistaa jarrow. Rakenteeltaan ryhdikäs ja vankka, jolta säkäkorkeutta löytyy sentin verran enemmän, kuin Emmiltä, eli korkeudeltaan 159cm. Väritykseltään tummanrautias ja päätä koristaa tähti, puolipiirto ja pieni kuonopilkku. Yleisesti hyväluonteinen ja yhteistyöhaluinen. Tämä ratsu on painotukseltaan yleispainotteinen ja kilpailukäytössä. Taitaa kouluratsastuksessa vaativiakin liikkeitä ja omaa hyvän hyppykapasiteetin, joten ylittää hieman yli metrinratoja. Ori on myös ajolle opetettu, joten kilpailee myös valjakkoajossa vaativissakin luokissa. Varsin monitaiturin Keulakuvan kanssa on myös näyttelytavoitteisiin päästy ja VIR MVA Ch arvonimi ansaittu ja kantakirjaan helmikuussa 2009 palkittu toisella palkinnolla. Yleislaatuarvostelussa ori on palkittu YLA2 palkinnolla.

ii. Ylpeyden Jokeri syntyi ja kuoli kasvattajansa luona Etelä-Suomessa. Hyvärakenteisen, ruunikon orin vahvuus oli kouluratsastus. Energiaa löytyi muille jaettavaksi, joten estekilpailuihinkin pääsi ottamaan osaa, jotta saisi purettuaan hieman itseään. Yleisestikin luonteeltaan oli vaikeampi tapaus. Näyttelyissä käyminen jäi vähemmälle, huonon käytöksen vuoksi kehässä.

iii. Heimon Vimpeli syntyi Suomessa, mutta myytiin varsana emänsä kanssa Ruotsiin. Ennen kuolemaansa kerkesi kuitenkin vielä palaamaan takaisin Suomen kamaralle. Vimpelistä ei tiedetä kovinkaan paljoa. Se omasi loistavan hyppykapasiteetin ja innon esteille ja pääsi myös loistamaan ja näyttämään taitonsa kilpailuissakin. Ei se myöskään koulu puolella mikään hullumpi ollut. Ruotsissa se astui yhteensä kaksitoista tammaa ja Suomessa kaksi.

iie. Tupla-Pakkaus oli kaunis rautias tamma, jota havitteli useampi ostaja. Tamma sai kuitenkin asustella koko elämänsä kasvattajan turvallisessa hoidossa. Kouluratsastustaidoiltaan hyvin osaava ja miellyttävä. Tamma sai elämänsä aikana yhteensä kuusi varsaa; viisi tammaa ja yhden orin. Myös näyttelyissä tuli ykkös- ja kakkospalkinto ja kahmittua.

ie. Narsissin Violan elämä meinasi loppua lyhyeen, kun synnytys oli epäonnistua. Tämä kaunotar syntyi Keski-Suomessa, josta matka jatkui Etelä-Suomeen. Varsana Narsissin Violasta ei paljoa osattu odottaa, tämän oltua niin kömpelöä sorttia. Uuden omistajan kanssa treenaus oli tuottoisaa ja rumasta koulukenttienankanpojasta kuoriutui taidokas loistaja. Myös näyttelyistä tuli kerättyä menestystä. Jälkeläisiä varsonut muutaman.

e. Aholinnan Emmastiina on Veeran omistama punarautias, 156cm tamma. Emmastiina on kotoisin Pohjois-Suomesta Unholan tallilta ja kasvattajana toiminut Heidi Palolahti. Tamma on estepainotteinen ja hyppykapasiteetti yltää 110cm radoille. Kilpailuista sijoituksia onkin karttunut päälle viisikymmentä. Luonteeltaan varsin rauhallinen ja leppoisa tapaus. Tamman sukujuuret juurtuvat hyvin pitkälti Ruotsiin.

ei. Mysti-Potku on komea I-palkinnon kantakirjaori. Yleispainotteisen 159cm liinakon kilpatulokset koulu- ja esteratsastuksessa puhuvat puolestaan. Mystin Potku asustaa ja on syntynyt Ruotsissa Suomalaisen Tarja Liitäjärven tallilla.

eii. VV Kaipaa oli kopea ori, joka asusteli Keski-Suomessa sijaitsevassa suomenhevossiittolassa. Oriista ei pahemmin ole tietoja jäänyt virtuaalisen hevosmaailmaan. Näyttelyitä se kuulemma kierteli runsaasti, mukavalla menestyksellä. Vanhojen kilpailuarkistojen mukaan löytyi runsaasti esteratsastustuloksia, joista reippaasti myös sijoituksia. Jonkin verran löytyi myös koulukilpailujen tuloksia. Astu elämänsä aikana useamman tamman.

ee. Kiiran Stiinu on suomalaissyntyinen tamma, jonka suku yltää kuitenkin myös Ruotsiin vanhemmalla sukupolvella. KTK-III tamma on estepainotteinen tekniikkahirmu, joka tunnetaan lähipiirissä hyvin ärhäkkänä hevosena. Tamma on väriltään kimo ja säkäkorkeudeltaan 155cm.

eei. Magi oli Ruotsissa syntynyt, mutta myöhemmin Suomeen myyty erikoisen rautiaankimon värinen suomenhevosori. Väri toi tälle jalostusarvoa ja rakenteesta ansaittu kolmas palkinto kantakirjauksessa johdatti Magin tien jalostusoriksi. Ori kantoi selässä ratsastajaa, mutta kilpailemaan ei päässyt, kuin oman tallin seuraluokkiin. Magi kantakirjattiin kahdeksanvuotiaana työsuunnalle ja arkisoja penkomalla voi todeta, että muutamaan vetokilpailuun on orin kanssa otettu osaakin.

eee. Kirma-Liisa toimi nuoren naisen kilpahevosena tämän koko nuoruuden, mutta naiselle tuli ylläpito-ongelmia ja niinpä hän möi tamman ratsastuskouluun tuntihevoseksi. Tuntihevosena tamma viettikin koko elämänsä, varsoen vain yhden jälkeläisen. Nuorempana tamma tunnettiin etenkin este- ja kenttäratsastuskilpailuissa ruusukehaina.Jälkeläiset

s. 25.03.2009   »   t. Lakean Aurankukka   »   i. Lakean Eevert
s. 15.04.2009   »   t. Lakean Lauha-Lyydia   »   i. Lakean Solttu-Juuso
s. 21.06.2009   »   t. Lakean Peppilotta   »   i. Lakean Solttu-Juuso
s. 06.10.2009   »   o. Lakean Urho   »   i. Lakean Emanuel
s. 03.11.2009   »   o. Lakean Eepos   »   i. Lakean Eevert
s. 25.09.2010   »   o. Lakean Reissumies   »   i. Lakean Solttu-Juuso
s. 07.12.2010   »   t. Lakean Elviira   »   i. Lakean Emanuel
s. 12.12.2010   »   o. Lakean Pikkumusta   »   i. Viehättävän Pöljä
s. 01.03.2011   »   o. Lakean Juko   »   i. Viehättävän Pöljä
s. 13.07.2011   »   o. Lakean Aniliija   »   i. Nefertarin Merlin

Helmen Emmiina on jalostuskäytössä. Isäehdokkaaksi tammalle suosisimme mielellään ainoastaan kantakirjaoreja tai hevosia, jotka ovat aktiivisesti virtuaalimaailmassa mukana. Orien on myös edustettava samaa rotua tamman kanssa. Jos kiinnostuit Emmistä emäahdokkaana, meihin voi ottaa mailitse yhteyttä: [email protected]copyright © Virtuaalitalli Lakea
virtuaalihevonen - a virtual horse