Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle


© Jenny K

        Virallinen nimi » Lakean Tukkijätkä
        Tuttavien kesken » "Jätkä"
        Rekisterinumero » VH05-018-7204
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » ori
        Syntymäaika » 01.11.2008 *
        Säkäkorkeus » 164.0 cm
        Väri » punarautias
        Koulutustaso » Vaativa B, re 110cm
        Painotus » yleispainotteinen
        Kasvattaja » Virtuaalitalli Lakea
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut | Päiväkirja

        VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 16.5.2009
        Kantakirjattu 30.10.2009 KTK-II 73p. palkinnolla
        28.01.2011 suomenhevosten laatuarvostelusta SLA-I 103p. palkinto
        22.06.2011 yleislaatuarvostelusta YLA2 128p. palkinto
        15.10.2011 kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu KRJ I 104p. palkinto
        MSY-P arvonimi myönnetty 16.05.2012
        MSY-B arvonimi myönnetty 16.05.2012Tämän orin tausta on hieman erilainen, kuin yleensä hevosillamme. Osallistuimme orhimme Muskotti Huijarin kanssa Keinumäen ja Vaapukan järjestämään suomenhevosten rotunäyttelyyn, jossa palkintona oli astutus oma valinnaisella tammalla VIR MVA Ch Raadelman Ralli:lla. Huijari sijoittui best in show ykköseksi, joten pääpalkinto kolahti meille. Tammaksi valitsimme pientyypin edustajan Jessikamme. Ensimmäinen päivä marraskuuta 2008, näki pörheä orhipoika ensimmäistä kertaa päivänvaloa. Sukupuoleen olimme erittäin tyytyväisiä. Ykkös-oriimme Huijari oli jäämässä eläkkeelle, joten tämän paikan tarvitsimme jonkun täyttämään. Huijari on suvullisesti ollut aivan ykkösluokkaa, mutta hienointa tässä juuri onkin, että Tukkijätkän suvussa komeilevat samoja hevosia. Oli siis aivan selvää, että Jätkä sai jäädä omistukseemme.

Yleisesti Jätkä on luonteeltaan hyväntahtoinen, mutta tässä meillä on hienohelmainen mies isolla m:ällä. Orin erikoisuutena on nirsoilu ruuan suhteen ja hänelle kelpaa vain parasta laatua. Jätkä on hoidollisesti vaativa. Sisällä ei jaksa kovin kauaa olla, vaan silloin turhaudutaan ja saattaa popsia omat kikkareensa naamariin keräten huomiota. Mieleisestä ulkoiluajasta pitäisi pystyä lukemaan hänen ajatuksena. Ulos se yleensä tahtoo, jos sää näyttää vähänkin siedettävältä. Halutessaan ulos pitäisi päästä sillä silmän räpäyksellä. Kun ulkoilun tarve on täyttynyt, se alkaa ramppaamaan portin vierustaa edes takaisin. Jätkä on myös hyvin viluinen ja välillä tuntuu, että vaikka millaiseen pakettiin hänet laittaa, tätä vain tuntuu paleltavan. Se myös Vilustuu helposti. Jätkä vaatii kunnollista liikuntaa pitääkseen mielen selkeänä. Muutama peräkkäinen vapaa päivä saa mielikuvituksen liikkeelle ja alkaa näkyä mörköjä ja sapelihammastiikereitä. Heinänlaadun täytyy olla priimakuntoista tai se ei maistu ja orin paino alkaa pudota. Veden tulee olla puhdasta eikä siinä saa olla roskia. Nuorempana Jätkää pisti juodessaan ampiainen ja tästä sai roskakammo alkuunsa. Hoitaessa välillä jaksetaan seisoa hyvinkin maltillisesti, mutta joinain päivinä ei sitten millään. Malttia ei tällöin tunnu löytyvän ja pitäisi päästä menemään. Se ilmaisee sen kuopimalla maata, liikkumisella ja heittelemällä päätään. Ei kuitenkaan potki eikä pure. Kuuntelee hyvin äänen painotuksia ja yleensä tiukka karjaisu saa ainakin hetkellisesti tämän lopettamaan pelleilyn ja malttamaan mielensä. Kavioiden putsaus ei tuota ongelmia. Ori nostaa itse jalkansa vauhdikkaasti ja korkealle, valmiiksi kavioiden hoitoa varten. Yleensä jaksaa seistä kolmella jalalla, mutta välillä saattaakin laskea voimakkaasti jalkansa alas ja tarjota jo seuraavaa koipea. Jätkä osaa olla välillä hyvinkin raivostuttava. Se heittäytyy nuoreksi koheltajaksi.

Yleispainotteisena ratsuna, ori on herkkä, nopea oppimaan ja yhteistyöhaluinen. Sen vahvin askellaji on laukka, jolla se saa kerättyä hyvät pisteet kouluradoilta. Se venyttää ja lyhentää askelia näyttävästi. Orille sopivat sellaiset koulutehtävät, joissa hän joutuu keskittymään ja saa tehdä paljon pientä erilaista liikettä. Innostuttuaan hän suorastaan jo rupeaa itse tarjoamaan vaikeimpia liikkeitä, kuten laukan vaihtoja. Tukkijätkä on esteradoilla kevyt liikkeissään ja on helposti ohjattavissa esteeltä esteelle. Nuorempana, kun tapahtui tämä ampiaisen pistäminen juodessaan, hän alkoi myös kammoksua vesiesteitä. Tästä kuitenkin päästiin ohitse tiukalla harjoittelulla. Jätkä on miltei maastovarma, eikä isotkaan kulkuneuvot hirvitä. Oudot äänet saattavat saada pojan valppaaksi, mutta ei ole kotiin karkuun juoksevaa tyyppiä. Pelätessään jotakin, hän jähmettyy ja saattaa tehdä pehmeän sivuttaisloikan. Maastakäsin harjoitusksia tehdään säännöllisesti.

Lastatessa koppiin marssitaan jytinällä, pelkäämättä, että ramppi tai pohja voisi pettää. Kuljetus sujuu tottuneesti. Kapeahkossa trailerissa ori saattaa ruveta nojailemaan seiniin, joka saa kuljettajasta tuntemaan ajon epämukavammalta. Jätkä on leikkisää tyyppiä ja tulee hyvin juttuun muiden hevosten kanssa, etenkin nuorten oripoikien seura on mieleistä. Ori kunnioittaa sähköaitoja ja pysyy yllättäväkin kepposissa aidoissa. Kilpailuissa ja vieraissa paikoissa menee aina jonkin aikaa, kun se malttaa rauhoittua. Se on kova juttelemaan ja jokaista hevosta pitäisi päästä tervehtimään ihan henkilökohtaisesti. Etenkin kimot tammat tuntuu hurmaavan häntä eniten. Ratsastaessa sen keskittyminen on enemmän pyydetyissä tehtävissä. Sen tunnistaa tosi tilanteen ja pitää esillä olosta ja huomion keskipisteenä olemisesta.  * Oma ikääntyminen
Ikääntyi ensimmäisen kahden kuukauden aikana 4-vuotiaaksi, jonka jälkeen
VAI eli vuodenaikaikääntyminen jakaa oikean vuoden neljäksi virtuaalivuodeksi.
00 vuotta - 01.11.2000
01 vuotta - 16.11.2008
02 vuotta - 01.12.2008
03 vuotta - 16.12.2008
04 vuotta - 31.12.2008
05 vuotta - 01.04.2009
06 vuotta - 01.07.2009
07 vuotta - 30.09.2009
08 vuotta - 31.12.2009
09 vuotta - 01.04.2010
10 vuotta - 01.07.2010
11 vuotta - 30.09.2010
12 vuotta - 31.12.2010
13 vuotta - 01.04.2011
14 vuotta - 01.07.2011
15 vuotta - 30.09.2011
16 vuotta - 31.12.2011
17 vuotta - 31.03.2012
© Jenny K / Kuvassa sh ori Pilven Poika KTK I
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. VIR MVA Ch Raadelman Ralli
   SLA-II, KTK-II, YLA 2, KRJ II
   ii. VIR MVA Ch Bellin Pehtoori KTK-III
   ie. VIR MVA Ch Raadelman Tyttiina KTK-III   
   e. Ch NRD Jessika
  SLA-I, KTK-III, YLA1
   ei. Vir Mva Ch Nerian Eemil KTK I
   ee. Oljenkorren Morrena

Katso TÄSTÄ Tukkijätkän laajempaa sukutaulua

i. Raadelman Ralli on Missway stables:in kasvattama, 154cm tummanpunaruunikko ori, jonka omistaa Crystal ja kotitallina toimii suomenhevosia ja sheltanninponeja kasvattava talli Vaapukka. Perusluonteeltaan tämä on kovinkin orimainen ja oikea epeli, mutta se ei ole menestystä estänyt. Joulukuussa 2007 ori sai näyttelyitä kierrellessä kasaan VIR MVA Ch arvonimen. Kahdeskymmenes elokuuta 2007 oriiden kantakirjaustilaisuudessa Ralli palkittiin toisella palkinnolla. Kantakirjalausunnossa mainitaan orista seuraavasti: "Hyvä laatutyyppi ja muut tyypit. Pysty lapa. Etujalat hieman haja-asentoiset ja takajalat terveenoloiset." Kesäkuun 2008 yleislaatuarvostelussa palkittiin luokan voittajana 138pistettä ja YLA2 palkinto. Raadelman Ralli on koulupainotteinen ratsu, jonka koulutustaso yltää Vaativa B:hen. Kilpailumenestystä on karttunut jaoksen alaisista koulukilpailuista niin, että syyskuun 2008 kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa sai toisen palkinnon 92pistettä. Myöskin osaa on ottanut suomenhevosten laatuarvosteluun, josta kotiin tuotavaksi oli SLA-II palkinto. Jälkeläisiä kuusi kappaletta.

ii. Bellin Pehtoori oli rautias 159cm Bellicosen kasvatti. Orin omisti sreo ja kattoa pään päällä piti talli Hevonhierakka. "Peetu" on komeudellaan kerännyt huikean määrän näyttelysaavutuksia ja sai sen mitä havittelikin. Elokuussa 2007 ori palkittiin virtuaalinen muotovalio Champion tittelillä. 2007 kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa Peetu palkittiin KTK III palkinnolla, 68 pisteellä. Yleisesti tämä oli hyvä luonteinen herrasmies ja käytöstavat ovat periytyneet useammalle jälkeläisellekin. Peetun estepainotteisuus näkyy kilpailumenestyksessä, mutta tuloksia löytyy myös kouluratsastuksesta, maastoesteistä, sekä kenttäratsastuksen puolelta. Varsin monitaitoinen suomenhevonen.

iii. Taikatuulen Kauhu on 158.0cm Elina L.:n kasvatti, jonka päätä komistaa huuliin asti ulottuva piirto. Ulkonäköä löytyy, joten parhaimpana näyttelymenestyksenä, voi mainita Faithfu:lin näyttelyiden luokan voitto ja lopputulosten ensimmäinen ja MVA-sert palkinto. Ori on asustellut Magnolia Grove:ssa, Niinan omistuksessa. "Unksi" on toiminut kilpailu ja jalostuskäytöstä ja painottunut esteratsastuksen puolelle. ERJ alaisista kilpailuista ori on kerännyt kaksikymmentäkuusi sijoitusta ja kilpaillut jopa 120cm luokissa. Luonteeltaan Unski on utelias, reipas ja energinen. Orimaisuuttakin löytyy, mutta yleisesti hyväntahtoinen.

iie. Kirveltäjän Muska nukahti ikuiseen uneen 30.9.2007 rauhallisella yksityistallilla 25 vuoden iässä. Tamma oli rautias, 148.0cm pientyypin edustaja ja Kirveltäjä:n kasvatti. Muska oli herttainen ja sydämellinen tamma, joka kuitenkin ehdottomasti oli vain yhden ihmisen hevonen. Muskan tämä yksi ihminen sai kunnian olla Del ja kotitallina toimi Toyala. Tamma oli koulupainotteinen ja koulutustaso ylsi Helpo A:han. Kilpailumenestystä kerkesikin karttua rutkasti KRJ alaisista kilpailuista, eli yhteensä neljäkymmentäseitsemän sijoitusta. Kantakirjaustilaisuudessa tamma palkittiin kolmannella palkinnolla, kuudellakymmenelläseitsemällä pisteellä. Kantakirjalausunnossa mainittiin tammasta seuraavasti: "Heikot takajalat, voimakas etuosa, komea kaula. Takajalat suurilta osin eva, kuvat hieman huonoista kulmista arvostelun kannalta. Epäsopusuhtaisuutta (pieni takapää). Hyvät tyypit ja sukupuolileima, ryhdikäs, hyvät jalat. Nätti tamma* Jälkeläisiä tämä nätti tamma varsoi yhteensä kuusikappaletta, joista neljä oli tammaa.

ie. Raadelman Tyttiina menehtyi lokakuussa 2007 ollessaan kuusitoistavuotias. Tamman omisti kasvattajansa Kya & XeX, Raadelman tilalta. Perusluonteeltaan oli rauhallinen ja kiltti tamma, joka omasti kauniin ulkonäön. "Iinaksi" kutsuttu tamma oli väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 145cm. Kesäkuussa 2007 tammojen kantakirjaustilaisuudessa Iina palkittiin kantakirjaan kolmannella palkinnolla 67pisteellä ja heinäkuussa 2007 yleislaatuarvostelussa YLA2 palkinto, 124pistettä. Jälkeläisiä kolme kappaletta, mutta kaikki äitinsä tavoin hyvin menestyneitä ja kantakirjattuja

iei. Sokerikorpun Kvantteri oli ruunikko 145cm pienhevonen, jonka on kasvattanut Sokerikorpuntalli. Ori eleli tallilla nimeltä Tasmaanian suomenhevoset ja toimi omistajansa Vipeltäjän kilparatsuna lähinnä estepuolella. Ylitti ratana 110cm ratoja. Kilpaillut jonkinverran myöskin kenttäratsastuksessa ja valjakkoajossa. Jälkeläisinä jättänyt sukua jatkamaan kaksi tammaa. Yleisesti luonteeltaan hän oli vahva pikkuveikko, mutta sisältä pehmeä.

e. NRD Jessika on Vibajan/Koistilan kasvatti ja omistajana toimii virtuaalitalli Lakea. Jessika on tummanrautias, pientyypin edustaja, jonka säkäkorkeus on 144cm. Tamma on yleispainotteinen. Kouluratsastuksessa taso yltää Helppo A:han ja esteinä ylittää ratana 100cm. Utelias ja helppo käsiteltäessä ja ratsastajan ohjeita nöyrästi kuunteleva. Toiminut Lakeassa siitostammana ja kartuttanut kilpailumenestystä. Näyttelyistä saavuttanut kesäkuussa 2008 champion arvonimen ja kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Kokonaisuudesta palkittu yleislaatuarvostelussa YLA1 palkinnolla ja myös suomenhevosten omassa laatuarvostelussa palkittu ensimmäisellä palkinnolla.

ei. Nerian Eemil on kaikin puolin ykkösluokan virtuaalinen suomenpienhevosori. Eemil on Heini H./Nerian 147 cm kasvatti. Väriltään harvinainen Voikko ja päätä komistaa tähtipiirto. Ori on palkittu Virtuaalimuotovalio Champion arvonimellä, kerättyään huikeat kuusi BIS-sijoitusta. VRL:n kantakirjaan ori on I palkinnolla ja 84 pisteellä palkittu. Yleislaatuarvostelussa 165 pistettä, joten myös I Palkinto. Kouluratsastuksen laatuarvostelussa 100 pistettä, sekä Valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa 68 pistettä, eli molemmista I palkinto. Orin painotuksena ja vahvuutena on kouluratsastus, mutta hallitsee myös esteiden ylittämisen ja valjakkoajon. Myös kenttäratsastuksen metrin maastoesteet, eivät tätä poikaa ole pysäyttäneet.

eii. Kapoeira oli tummanpunarautias 143cm hooriya/Ceridwyn kasvattama, menestynyt ja tunnettu piensuokki. Erityisesti huomio kiinnittyy orin jälkeläisiin, jotka ovat jatkaneet Kapoeiran sukua onnistuneesti. Nykyjalostuksessa, etsiessään sopivaa oria/tammaa astumaan hevosensa, melkeinpä aina tähän oriin kohtaa, hevosten sukuja tutkittuaan. Ori on palkittu jälkeläisarvostelussa jälkeläisluokka AB:lla. Orilla on menestyneesti kilpailtu sekä koulu-, että este- ja kenttäratsastuksessa. Näyttelyistä on kerätty tittelit komealla ulkokuorella Virtuaalimuotovalio Champion arvonimellle ja kantakirjaan on päästy toisella palkinnolla 71 pisteellä. Yleislaatuarvostelusta ori nappasi 148 pistettä ja ykköspalkinnon.

eie. Syreenin Quuluisa on pientyypin edustaja joka myös oli hyvä jälkeläisperiyttäjä. Tamman on kasvattanut talli Syreeni ja ollut omistajansa Heinin kilparatsuna. Menestystä löytyy kouluratsastuksessa, sekä este-, että kenttäratsastuksesta, joten tamma on varsin monitaituri. Kauneudesta on näyttelyissä irtoSERTIN palkittu.

ee. Oljenkorren Morrena oli hyvä luonteinen, mukava ratsu. Säkäkorkeudeltaan tamma oli 155cm korkea ja väriltään punarautias. Tamman on kasvattanut Siittola Nordal. Jessin lisäksi jälkeläisiä Morrenalta löytyy seitsemän kappaletta. Kilpailukokemuksia ja sijoituksia on runsaasti kertynyt koulusta, esteistä, kenttäkilpailuista, sekä westernkilpailuista.

eei. Paaluvuoren Monni on 157cm tummanpunarautias Suokki/Paaluvuoren kartanon kasvatti. "On näköä, on kokoa, on luonnetta, ja sydän puhdasta kultaa". Kilpailuja on kierrelty kouluratsastuksen, sekä esteratsastuksen merkeissä, mukavin tuloksin. Jälkeläisiä orilta löytyy yhteensä huikeat kuusitoista kappaletta. Laadukas ori jalostukseen.

eee. Saippuakupla TK:n on kasvattanut Taikakuun Kartano ja on eleskellyt elämänsä Heidin ja Tean harasteratsuna. Tamma taitaa Helppo A:n liikkeet ja ylittää metrin rataesteitä puhtaasti. Kilpaillut jonkin verran kouluratsastuksessa, sekä esteratsastuksessa (kaikkia kilpailuja ei sivuilla mainita). Jälkeläisiä varsonut kaksi kappaletta.s. 25.04.2009   »   t. Lakean Vinteli   »   e. Lakean Lispetti
s. 23.05.2009   »   o. Lakean Peltirumpali   »   e. Nokikylän Laventeli
s. 23.05.2009   »   t. Lakean Aadalma   »   e. Nokikylän Laventeli
s. 15.07.2009   »   t. Rajattoman Heini   »   e. Jemiino KAT
s. 26.07.2009   »   t. Riahu AB   »   e. Hannan Helminauha
s. 13.10.2009   »   o. V.L. Teheran   »   e. Raadelman Elviina
s. 20.07.2010   »   o. Mörkövaaran Rasmus   »   e. Märkävaaran Tähtisade
s. 27.07.2010   »   o. Mörkövaaran Muskotti   »   e. Kuisman Airi

Lakean Tukkijätkä on tarjolla jalostukseen täytettyään kolme vuotta. Tammojen on edustettava samaa rotua orin kanssa ja oltava kantakirjattuja tai tallimme omia tammoja. Astutusmaksu on 200v€ ja varsamaksu 350v€. Emme peri maksua kuolleesta varsasta. Maksut peritään syntymän jälkeen sähköpostin välityksellä. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: [email protected]Arvosteluja

Jätkän pää on suomenhevoselle vaadittuun tapaan kuiva ja suora, Se on hyväryhtinen, lihaksikas ja ilmeeltään rehellinen orilla on myös selkeä sukupuolileima. Jätkän kaula on tukeva, ylöskiinnittynyt ja normaalinmittainen suomenhevoskaula. Orilla on selkeä säkä, sillä on hyvän mittainen selkä ja lanne, mutta lautanen on lyhyt ja suora. Orilla on korkea hännäntyvi. Orin jalat ovat sivusta hyväasentoiset, mutta sillä on lyhyet vuohiset kaikissa neljässä jalassa.
Arvostelija: snifffe

Rifiutin villit näyttelyt: Harvinaisen tasaväkinen luokka, mutta Lakean Tukkijätkä on tyypiltään eniten klassinen suomenhevonen: voimakas rakenne, älykäs ilme ja valpas olemus.
Arvostelija: Viona Z.

Kiitoksia arvosteluista!copyright © Virtuaalitalli Lakea
virtuaalihevonen - a virtual horse