Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle


© Jenny K

        Virallinen nimi » Lakean Solttu-Juuso
        Tuttavien kesken » "Juuso"
        Rekisterinumero » VH03-018-9871
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » ori
        Syntymäaika » 04.01.2008 *
        Säkäkorkeus » 154cm
        Väri » tummanpunarautias
        Koulutustaso » Helppo A, 110cm
        Painotus » kouluratsastus
        Kasvattaja » Virtuaalitalli Lakea
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Entinen omistaja » Cecilié Stud
        Kilpailut

        KRJ laatuarvostelusta 25.04.2009 KRJ II (92p.) palkinto
        Yleislaatuarvostelusta 27.06.2009 YLA2 (130p.) palkinto
        VNT:n alaisista näyttelyistä SUP-V arvonimi myönnetty
        NJ:n alaisista näyttelyistä VIR MVA Ch arvonimi myönnetty
        Kantakirjattu 30.11.2009 KTK II (73p.) palkinnolla
        Suomenhevosten laatuarvostelu 28.05.2010 SLA-I (100p.) palkinnolla
        esteratsujen laatuarvostelu 25.11.2010 ERL III (70,77%) palkinto
Lakean Solttu-Juuso tuli takaisin meille Lakeaan Cecilié Studin lopettaessaan toiminnan 2009 alkupuolella. Talli oli Viivi L.:n omistuksessa, joka kasvatti tästäkin pojasta sangen mallikelpoisen hevosen. Cecilié Stud oli suomen(pien)hevosia kasvattava talli, joka varmasti jäi kaikkien virtuaalisuomenhevosten kasvattajien mieleen. Oli siinä hilkulla, että olisimme etsineet Juusolle uuden kodin, mutta onneksi näin ei käynnyt. Juuso osasi kyllä hurmata jo aivan pienenä ja etenkin suvun takia päätimme orin pitää. Juuson isä Finlandees oli yksi menestyneimmistä hevosistamme ja hänestä ei meidän talliin jälkeläisiä kerinnyt jäämään, joten on hienoa edelleen saada jatkaa Finlandeesin nimen kylvämistä tulevaisuuden virtuaalihevosten sukuihin. Viivi aloitteli Juuson kanssa kilpailemisen sangen ripeään tahtiin, keräten myöskin huiman määrän sijoituksia. Meidän tehtävämme onkin panostaa nyt orin muihinkin puoliin ja tehdä hänestä mahdollisimman hyvä periyttäjä. Siitä olemme täysin varmoja, ettei uutta kotia tälle herrasmiehelle enään tarvitse etsiä.

Lakean Solttu-Juuso, tutummalta nimeltään "Juuso vain" on perusluonteeltaan mukava ja sympaattinen suomenhevonen. Rodulleen uskollisesti Juuso pitää jalat maassa, on rehellinen ja aina myös yhteistyöhaluinen ja ruokahalua riittäisi vaikka muille jakaa. Kukapa ei pitäisi makupaloista? Varsinkin yhteistyökyky korostuu orin kanssa työskennellessä, Juuso on helposti ohjattavissa kouluratsastuksen parissa melko kevyin avuin olematta silti yhtään herkkäsuinen. Herra tulee toimeen niin aikuis- kuin lapsiratsastajien kanssa olematta kuitenkaan automaattiratsu. Pojusta saa parhaan kaverin niin maastolenkille kuin kovaan treeniinkin helposti ja sen kummemmin houkuttelematta.

Tallin perukoilla Juusolla on tapana olla melko omissa oloissaan, eikä orille ole kehittynyt minkäänlaisia pahoja tallitapoja. Karsinalle tullessa Juuso tulee ovelle kurkistamaan tulijaa ja hamuamaan taskut tietysti makupalojen varalta ja saattaa osoittaa kiintymystään tutummille pukkauksin ja hirnahdellen. Vieraitakin herra toki tervehtii, mutta pitää kohteliaan etäisyyden ventovieraisiin. Ruoka-aikoina Juuso odottaa reilusti omaa vuoroaan, eikä liity remupoikien sakkiin mölyämään. Oriksi herra onkin vähän nössö, sillä kunnon orimaista koppavuutta ja luuloja itsestään ei tästä pojusta turhia löydy.

Hoitajan homma on melko helppoa, kun ottaa huomioon että kyseessä on kuitenkin ori. Kiinnittäminen on vakiotoimenpide pojun kanssa, joka ilman kiinnitystä pyörii vähän miten sattuu melko huomaamattomasti ja saattaa saada hoitajan hermot riekaleiksi ymmärtämättä olenkaan miksi. Myös karsinan ovi tulee aina olla kiinni jollei ovensuussa ole ketään, sillä Juuso kyllä kävelee mielellään katselemaan tallia jos sille päälle sattuu - ei karatakseen, vaan ihan siksi että se nyt vain sattui olemaan mahdollista. Jos vahinko sattuukin käymään, Juuso kyllä löytyy yleensä muutamankymmenen metrin säteeltä joko tallipihasta syömästä puskia tai hörähtelemässä tarhalla. Kiinniottaminen on niin tarhassa kuin laitumellakin helppoa, sillä ori tulee kutsusta mielellään luokse ja on kaikin tavoin miellyttämisenhaluinen. Pojun voi tarhata muidenkin orien kanssa, kunhan toinenkin on rauhallinen yksilö. Varustaminen sujuu helposti miellyttämishalun mukaan.

Juuso on ratsastaessa kyllä aikamoinen namupala, sillä vaikka ori sopiikin jopa aloittelevien lasten ratsuksi, saa herrasta hienoja liikkeitä ja aina hyvää keskittymistä irti vaativamman ratsastajan kanssa. Miellyttämisenhalullaan ja nöyryydellään herrasta on leivottu hieno kouluratsu, joka tottelee apuja ja pidätteitä hyvinkin kiitettävästi. Herkkä suustaan poika ei tosiaan ole, keskiverto jos niin voi ajatella. Liikkeet ovat pääsääntöisesti kauniit ja säännölliset ja varsinkin ravaaminen Juusolla on ratsastajan puolesta hyvin miellyttävää ja mukavatempoista ilman hakemistakin. Laukan kanssa saa välillä tehdä töitä ja laukanvaihdot ovatkin usein treeniohjelmistossa. Estekentillä poju on turhan rauhallinen ratsu tekemään kova-aikaisia ratoja, mutta puhtailla suorituksilla saadaan hyviäkin tuloksia aikaan. Se hyppää pehmeästi ja harvemmin kieltää. Erikoisesteetkään eivät pahemmin hetkauta, ne vain ylitetään korkemmalta. Jos vain ratsastaja osaa kertoa esteellä mihin suuntaan mennään, niin Juuso hallitsee esteen päällä hyvin laukanvaihdot. Esteen jälkeen laukan vaihtaminen oikeaksi, voi johtaa muutamaan raviaskeleeseen. Juuso on myös opetettu kärryjen eteen ja hallitsee valjakkoajon monipuolisesti. Maastossa Juusolla on ihanaa ratsastaa, sillä herra on todella maastovarma ja ei säikähdä edes metsästä tielle poikkeavia oravia tai jäniksiä, joita silloin tällöin näkyy maisemissa. Poju tykkää myös vedestä, joten järvien rannassa kahlailu on oikein mukavaa ajanvietettä.

Eläinlääkärin käsittelystä Juuso ei ole ikinä pitänyt, mutta kengittäjän kanssa hommat hoituvat aina sutjakasti ja ilman ongelmia. Traileriin vietäessä herraa välillä hirvittää tuleva matka, mutta yleensä traikkuun meno menee loppujen lopuksi ihan kelvollisesti. Poistulo onkin sitten paljon helpompi homma. Itse kisapaikalla sitten Juuso on aina vähän hämmentynyt ihmisvilinästä ja saattaa osoittaa jopa ujouden merkkejä - tammojen lähestyessä yrittää kyllä tehdä itseään vähän tykö, mutta luovuttaa kyllä alta aikayksikön omistajan murahdellessa. Mitään himomachoilua ei kyllä Juusolta ole ikinä nähtykään. Kisasuorituksessa orin hermot auttavat ohjelmien ja esteratojen onnistumisessa - koulukentillä yleisön kahinat ja estekentillä ne erikoisen väriset esteetkään eivät useimmiten saa Juusoa hätkähtämään. Ja jos yhtään epälee kilpailuissa, jonkin esteen pelottavuutta on Juuso hyvä viedä ensin esteen luokse tätä tutustumaan. Juuson yksi parhaimmista puolista on sekin, ettei se pelästyessään lähde kimpolemaan, vaan tekee pehmeän pompun ylöpäin ja jähmettyy. Kun orille kertoo, ettei mitään tarvitse pelätä ja vie tämän tutustumaan tähän pelottavaan asiaan, niin se rauhoittuu. Harvemmin sille jää minkään näköistä "paniikkikohtausta" päälle. Pitkien vapaapäivien jälkeen saattaa mörköjä näkyä enemmin.

Luonne: © Viivi L. / kiitos!  4-vuotiaaksi VARL-ikääntyminen, siitä eteenpäin VAI-ikääntyminen. *

0 vuotta - 04.01.2008
1 vuotta - 21.02.2008
2 vuotta - 09.04.2008
3 vuotta - 27.05.2008
4 vuotta - 14.07.2008
5 vuotta - 13.10.2008
6 vuotta - 12.01.2009
7 vuotta - 13.04.2009
8 vuotta - 14.07.2009
9 vuotta - 13.10.2009
10 vuotta - 12.01.2010
11 vuotta - 13.04.2010
12 vuotta - 14.07.2010
13 vuotta - 13.10.2010
14 vuotta - 12.01.2011
15 vuotta - 13.04.2011
16 vuotta - 14.07.2011
17 vuotta - 13.10.2011
18 vuotta - 12.01.2012
19 vuotta - 12.04.2012
20 vuotta - 13.07.2012
© Jenny K / Kuvissa sh o. Opeliksi KTK II
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. Finlandees
   VIR MVA Ch, KTK I, YLA2
   ii. Valkouri (evm)
   ie. Hiistitär (evm)   
   e. Lakean Nelli-Noora
   VIR MVA Ch, KTK II, YLA1, SLA-I
   ei. Vihu (evm)
   ee. Tottiina (evm)

Katso tästä Juuson laajempi sukutaulu

i. Finlandees oli Sylvi-tädin kasvattama ja Virtuaalitalli Lakean omistama komistus. Eläinlääkäri kävi antamassa orille viimeisen pistoksen tämän oltuaan miltein kaksikymmentäkuusi vuotias. Vanhuuden kolotukset olivat jo jonkin aikaa vaivanneet ja oli parempi päästää ori lepoon, ennen kuin vaivat olisivat pahentuneet. Ori omasi suomenhevoselle harvinaisemman voikon värityksen ja säkäkorkeudeltaan se oli 154cm. Komeaa ulkomuotoa todistavat kantakirjauksen ensimmäinen palkinto ja näyttelyistä ansaittu virtuaalinen muotovalio champion arvonimi. Tuttavien kesken Finlandees sai lempinimekseen Seppo. Seppo oli yleisesti mukava käsiteltäessä ja ratsuna yhteistyöhaluinen ja osaava. Kouluratsastuksessa hallitsi jopa Vaativa B:n ohjelman ja esteinä ylittyi metrikympin ratoja. Kilpailumenestystäkin on kartutettu molemmista lajeista. Hyvänä periyttäjänä Seppo jätti yhdeksän varsaa sukua jatkamaan. Kokonaisuudestaan ori on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla.

ii. Valkouri oli liinakko suomenhevos-ori, jolta säkäkorkeutta löytyi 152cm. Koulupainotteinen herra, jolla näyttöä jopa Vaativasta A'sta useamman ruusukkeen verran, mutta myös esteitä 80cm tasolla. Enimmäkseen kouluun painoittunut Valkouri on kilpaillut useita satoja kilpailuita ja jälkeläisiäkin on useamman verran. Useita voittoja match show'ssa, mutta ei ole kantakirjaan asti kuitenkaan pyrkinyt. Yleisesti Valkoui oli luonteeltaan hyvän tahtoinen, mutta orimaisuuskin pilkahteli säännöllisin väliajoin. Valkourin emä kuoli synnytyksessä, mutta onneksi pienokaiselle löytyi keinoemä tätä kasvattamaan hevoseksi.

iii. Hikitti oli voikko herrasmies, jolla säkää 151cm. Tämä oli hieman tunnetumpi orii, jolla on näyttelyistä, jos jonkinmoista menestystä ja näyttöä. Ensimmäisellä kantakirjapalkinnollakin palkittu. Lähinnä vain näyttelyissä kierteli ja muuten toimi harrasteratsuna. Satunnaisesti kierrellyt koulukilpailuita Helpon A'n tasolla sekä esteitä 50cm molemmin puolin. Jälkeläisiä viitisen kappaletta, joista neljä oria.

iiii. Hirmuska ei nimestään huolimatta ollut mikään hirmuinen. Hirmuisen innokas kärryjen vetäjä hän kuitenkin oli. Ori oli Vaaleanpunarautias ja säältään 155cm. Yleisesti hyväluonteinen ori, otti jonkin verran osaa paikallisraveihin ja saavuttikin ihan mukavia tuloksia. Isoimmilla radoilla ei häntä kuitenkaan koskaan päästy näkemään. Jälkeläisiä ja ulkonäköään periyttämään, jätti kolme oria ja tamman.

iie. Vai-Vitviini oli rautias suomenhevonen. Säkäkorkeudeltansa tämän hauskan nimen omaava tamma oli 155cm. Yleispainoituksella kilpaillut neitokainen jolla KTK-III palkinto. Kuollut jo 12-vuotiaana synnytyksessä, josta ainokainen jälkeläinen jäi henkiin. Tamma oli luonteeltaan yhden ihmisen hevonen ja saattoi vieraille näyttää hieman hapanta naamaa. Tamma oli hyvärakenteinen, mutta nuorena loukkaamansa jalkavamma esti menestyksen.

ie. Hiistitär oli rautias tähtipäinen suomenhevostamma, joka oli säkäkorkeudeltaan 157cm. Ainoana sukunsa 'rikkojana', jolla on kenttäpainotteinen kilpailu-ura. Kouluratsastuksessa taso ylsi Helppo A:han. Esteratsastuksessa ylitti 90cm radat myös mastoesteinä. Hyvän ratsastajan kanssa rataesteinä suoritti myöskin metrin esteet keposen näköisesti. Kestävyydessä hyvin taitonsa osoittanut tamma, jolta ei intoa puuttunut. Vauhdikas mutta lupsakka tapaus.

iei. Kapteeni Punaparta oli myöskin vaaleanpunarautias suomenhevos-ruuna. Säkäkorkeudeltansa 154cm. Ruunattu 9-vuotiaana pitovaikeuksien vuoksi. Astunut useita tammoja. Punaparta oli koulupainotteinen, joka on uraansa luonut Vaativassa B'ssa, sekä kür luokissa Helppoa A'ta. Oikein nätti koululiikkeissään, kevyt ja rennon omainen. Kilpaillut match show'ssa hyvällä menestyksellä.

iee. Vikitti oli liinakko väritykseltään, jolla säkää 150cm. Koulu/yleispainoituksella kilpaillut tasolla Helppo A / 80-100cm. Luonteeltaan oli sangen lepsakka tapaus. Vikitti eli kolmekymmentävuotiaaksi ja kauemminkin olisi varmaan elänyt, jos heikot hampaat eivät olisi olleet esteenä.

Finlandeesin sukuselvitys: © Sylvi-täti / [email protected] ja Jenny K

e. Lakean Nelli-Noora on myökin poikansa Juuson tavoin Lakean kasvatti ja samaisessa tallissa myöskin asustelee. Tamma on väriltänsä musta ja säkäkorkeudeltaan 154cm. Nellillä on kilpailtu niin koulu-, este,- kuin kenttäratsastuksessakin. Kantakirjauksesssa hän sai nimensä toisen palkinnon kohdalle ja yleislaatuarvostelussa ensimmäisen palkinnon. Suomenhevosten laatuarvostelusta sen sijaan nappasi ensimmäisen palkinnon. VNT näyttelyistä kerännyt titteleitä Supreme arvonimen verran ja RNJ rotunäyttelyissä palkittu ensimmäisellä palkinnolla, BIS2 ja näyttelyiden parhaana tammana. Nelli osaa todella sulattaa lähes kenen tahansa sydämen, koska yksinkertaisesti sillä on niin suuri sydän jonne mahtuu tilaa kaikille. Tämä kiltti tamma on varsonut kymmenen varsaa, myöskin samalla tätä hyvää luonnetta periyttäen heillekin.

ei. Vihu oli ryhdikäs, hienoliikkeinen herrasmies, jolla oli erinomainen luonne. Väriltään ori oli musta, ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Monitaitoinen Vihu on sijoittunut koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa ympäri Suomea järjestetyissä alue- ja kansallisentason kilpailuissa. Myöskin ryhdikkään ja lihaksikkaan orin piti kantakirjauksessa pyörähtää ja samalla saikin nimen kirjaan ensimmäisen palkinnon kohdalle. Jälkeläisiä jätti sukua jatkamaan kaksitoista kappaletta. Ori asusteli Etelä-Suomesa pienellä maatilla, lehmien seurassa. Menehtyi rauhallisesti vanhuuteen kesälaitumelle.

eii. Ukon Harmaa-Hapsi edustaa perinteistä suomenhevostyyppiä. Herralla on erittäin tasapainoinen luonne. Väriltään ori on vaaleanpunarautias liinakko, jolla on sekakarvoja runsaasti läpi rungon. Kaikissa jaloissa on kokosukat ja koko komeuden kruununa läsi. Säkäkorkeudeltaan ori on 157cm. Harmaa-Hapsilla on kilpailtu kouluratsastuksessa Helppo A- ja esteratsastuksessa 100cm luokissa, keräämällä joitakin sijoituksia.

eiii. Perämies oli ravihevonen. Väritykseltään vaaleanpunarautias, ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Orin kanssa kilpaitiin lähinnä paikallisraveissa ja ennätykseksi hän juoksi 25,6ke. Luonteeltaan leppoisa ja oriksi erittäin kiltti. Hyvästä luonteesta kerttoi sekin, että ori toimi muutamalle kymmenen vuotiaalle tyttöselle "piharatsuna", ilman minkään näköistä ratsunkoulutusta. Jälkeläisiä Perämiehelle ilmaantui kolme.

eie. Liina Nyyrikki on musta 154cm toisen palkinnon kantakirjatamma. Tamma vietti elämänsä harrasteratsuna. Luonteeltaan Nyyrikki oli kiltti ja näyrä. Teki työtä käskettyään. Hyppäsi kotona 90cm ratoja ja koulutaidot ylsivät Helppo A:n liikkeisiin. Osallistui omistajansa kanssa ainoastaan oman seuran kilpailuihin ja valmennuksiin. Hyvän rakenteensa omaavana, tammalla on teetetty Nellin lisäki kolme varsaa.

ee. Tottiina, tuttavien kesken Tutti on Katajarinteen tallin punarautias, 154cm kasvatti. Tamma omaa järkevän perusluonteen. On kiltti ja yhteistyöhaluinen. Tutilla on kilpailtu esteratsastuksessa kansallisella tasolla 100cm luokissa ja muutamassa 110cm luokassa ja sijoituksiakin on kahmittu. Tottiina oli Lakean tallilla kolmisen vuotta ylläpidossa ja tallin omistajien kilparatsuna. Kolmen vuoden aikana maailmaan putkahti myös Lakean Nelli-Noora. Tämän kevään ja kesän tamma sai ainoastaan elellä ja nautiskella mammalomasta.

eei. V.T Kuosti oli ryhdikäs ja hyvää ratsuhevostyyppiä edustava ori, jolla oli kolme hyvää askellajia, joustavat liikkeet, erinomainen hyppykyky ja yhteistyöhaluinen luonne. Säkäkorkeudeltaan ori oli 159cm korkea ja väriltään liinahtava rautias ja päänmerkkinä löytyi pyrtötähti. Orila on kilpailtu kansallisella tasolla Helppo A:n luokissa ja esteissä metrin luokkia.

eee. Essin Piirto eleli nuoruutensa ammattilaisen hevosihmisen omistuksessa, haaveena hyvä kilparatsu. Tamma oli 156cm tummanpunarautias hyvin määrätietoinen ja vahvaluonteinen suomenhevonen. Tamma varsoi Tottiinan viisivuotiaana ja valitettavasti menehtyi loppukesästä ähkyyn. Arvoitukseksi jäi millainen kisakonkari tästä olisi kehittynyt.s. 10.03.2009   »   o. Meren Hurlumhei   »   e. Helmikäs VOE
s. 08.04.2009   »   o. Raadelman Vääpeli   »   e. Kerttu Kertaa Kerttu ILO
s. 15.04.2009   »   t. Lakean Lauha-Lyydia   »   e. Helmen Emmiina
s. 18.04.2009   »   t. Lakean Onerva   »   e. Rätvänän Hillevi
s. 30.05.2009   »   t. Seoikea HUI   »   e. Sannin Ella
s. 31.05.2009   »   t. Virnan Särö   »   e. Haaratuvan Sorja
s. 21.06.2009   »   t. Lakean Peppilotta   »   e. Helmen Emmiina
s. 06.08.2009   »   t. Lakean Iines   »   e. Kuuramaan Ainikki
s. 23.08.2009   »   t. Fiktion Loitsu   »   e. ILO Juhannustaika
s. 12.09.2009   »   o. Lakean Luutnantti-Laukas   »   e. Kuuramaan Ainikki
s. 25.09.2010   »   o. Lakean Reissumies   »   e. Helmen Emmiina
s. 02.06.2011   »   o. Lakean Pikku-peto   »   e. Fiktion Sipriina

Juuso on käytössä jalostukseen ja se astuu lähinnä lyhytpolvisia tammoja. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: [email protected]Hoito-ohjeet

Varusteet
» Ratsastusvarusteet: Barnsbyn musta koulusatula (2 satulavyötä), mustat perussuitset nivelkuolaimineen, mustat kankisuitset kuolaimineen, 2 satulahuopaa, jännesuojat. Barnsbyn musta estesatula, estesuitsina samat kuin kouluratsastuksessa. Kuolaimiksi vaihdetaan kolmipalaoliivit.
» Harjapakki: kumisuka, piikkusuka, pälyharja, pehmeäharja, kovempiharja, kaviokoukku
» Loimet: toppaloimi, 2 markiisiloimi + kaulakappale, villa-viltti, villaloimi, loimivyö
» 2 riimua, 3 riimunnarua, kaviorasva, jouhikiilto, linimentti

Ruokinta
» Aamu: 3 siivu heinää, 1l kauraa, 1l raking power
» Päivä: 2 siivua heinää
» Ilta: 4 siivu heinää, 1,5l kauraa, 1,5l raking power, 1/2l melassia turvotettuna, 1,5dl merilevää, 1dl pellavaa turvotettuna
-Lisäksi porkkanoita ja leipää, jos tallilta löytyy

Liikutus + tarhaus
» Yksi vapaapäivä viikossa
» Monipuolista ja vaihtelevaa liikuntaa, ottaen huomioon mahd. tulevat kilpailut
» Pyrittävä kokopäivätarhaukseen
» Huonolla säällä lyhyempi tarhaus aika
» Loimitus: -5 = tuulta- ja kosteutta pitävä markiisiloimi,
-10 = markiisiloimi + villaloimi tai toppaloimi, -15 = toppaloimi
» Sateella tai tuulisella säällä markiisiloimi + kaulakappale
» Ei makupaloja

Kengitys + madotus + rokotukset + raspaus
» Kengitys: n. kuuden viikon välein. Talvella tilsakumit ja hokit.
» Madotus: neljä kertaa vuodessa.
» Rokotukset: Tetanus kahden vuoden välein.
Rokotukset hevosinfluenssaa ja herpesvirusta vastaan touko- ja marraskuussa.
» Raspaus: vähintään kahdesti vuodessa. Ei suukiilalla, vaan riimun mallisella suunavaajalla.Valmennukset / Päiväkirjamerkinnät

02.12.2009 Irtohypytystilaisuus
Tilaisuuden järjestäjä: Siljan Suomalaiset
TK: 4 - 5 - 6 - 6 - 6 - 6; LY: 5 - 7 - 5; yhteensä 50 p = SIH-III
"Hevonen ei esiintynyt tänään edukseen. Saisi olla hieman pirteämpi ja yhteistyökykyisempi. Rytmi ei ollut tänään kohdillaan ja suoritus oli tasapainoton ja siksi pisteet joka alueella huonommat. Jalkojen tekniikka heikkolaatuista, saisi ponnistaa paremmin, jolloin jalatkin voisivat työskennellä. Tänään hieman varomaton, kapasiteetti vaikea arvioida."

02.12.2009 Estevalmennus, Laura L.
Saapuessasi Juuson kanssa Haamulehdon kentälle, olin ensin lentää takapuolelleni kun katselin upeaa ja kevyesti liikkuvaa oriasi. Alkuveryttelyssä ratsastit Juusoa hienosti rennoksi, ja siltä irtosikin varsin näyttävä ravi, jonka mainitsitkin orin vahvaksi askellajiksi. Aloitimme ravipuomeilla, joita oli molemmilla pitkillä sivuilla kuusi. Juuso oli tarkkaavaisesti mukana ja sait sen keskittymään napakasti. Muutaman kerran jälkeen kannoin kentälle tolppia ja komensin teidät pääty-ympyrälle laukkailemaan. Teitte työtä käskettyä ja nyt sait nähdäkin jo enemmän vaivaa. "Ratsasta sitä enemmän alle! Nyt sen takajalat jää johonkin valovuosien päähän. Kokoa vähän, mutta älä liikaa!" Nyökkäsit ja keskityit Juuson ratsastamiseen täysillä ja pian sieltä jo irtosikin mukavan rullaava laukka. Teidän valmistellessa laukkaa, tein kummallekin pitkälle sivulle kolme 60cm korkea pystyä, toinen jumppana ja toinen yhden askeleen sarjaväleillä. Aloitimme sarjalla. Parin ensimmäisen kerran aikana Juuso jätti takaset taas jonnekin, mutta kolmannella kerralla te selvisitte. "Älä unohda ratsastamista myös ponnistuksessa, esteen päällä tai alastulossa. Pidä tuntuma suuhun tasaisena ja pohkeet kiinni." Sarjan onnistuessa molempiin suuntiin siirryimme jumpalle, joka sujuikin paljon paremmin. Juusolta irtosi oikein mukava laukka jumpan jälkeen. Hyppäsitte vielä pari kertaa kumpaankin suuntaan ensin sarjan ja sitten jumpan. Lopuksi rakensin kentälle pari korkeampaa estettä, 100cm joilla katsoimme lähestymistä, joka oli varsin sopusointuista, enkä löytänyt siitä mitään valittamista. Juuso on hieno ja esteillä varsin kehityskelpoinen yksilö!

29.11.2009 Estevalmennus, KarvaHaamu
Juuso ravasi tahdikkaasti hiekalla ratsastajan taivutellessa sitä volteilla ja kiemuroilla. Kyhäsin ratsukolle 8 esteen rataa josta löytyi alkuun n. 40 senttisiä pystyjä kaksi ja viiden esteen matala jumppasarja, viimeisenä metrin okseri. Kentän toisella laidalla laukkasitte parin miniristikon yli tiukoista käännöksistä ja vaikeista kulmista, Juuso laukkasi puomien yli epäröimättä vaikka tiet eivät olleetkaan parhaat. Pyysin teitä nyt kokeilemaan pientä rataani. Juuso lähestyi esteitä korvat hörössä jokseenkin hiukan tahmeasti ja ratsastaja saikin tehdä jonkinverran töitä aktiivisen laukan saamiseksi. Ensimmäiset esteet Juuso hyppäsi hyvin ja ilmavasti, mutta jumppasarjalla ensimmäinen puomi kolahti ja sen seurauksena muutkin. Käänsit orin voltille ennen okseria ja lähestyitte sen uudestaan. Juuso hyppäsi hyvällä ilmavaralla metrin esteen. Muista pitää katse eteenpäin ja kädet rauhallisina niin hypyistä tulee jatkossa vieläkin parempia ja turhilta tiputuksilta vältytään. Otitte radan uudestaan ja tälläkertaa pääsitte loppuun täysin virheittä. Okseri olin sijoittanut sen verran hyvälle välimatkalle että saatoitte hypätä radan toisestakin suunnasta vaikka nyt sarjan lähestymisestä tulisi hiukan tiukempi. Patistit Juusoa hyvin eteenpäin ja kun ei epäilyille jäänyt varaakaan niin selvititte tämän puhtaasti. Otitte hetkeksi käyntiin kun korotin esteitä parilla pykälällä ja raahasin jumppasarjan esteet kauemmaksi toisistaan, muuten myös lähestymisiä hiukan tiukemmiksi. Pienen levon jälkeen Juuso oli jälleen innoissaan radalla, vaikka se hiukan hidastikin "inhottavan värisille" puomeille niin hyppäsi se epäröimättä ja tiukat käännökset sujuivat ketterästi. Orilla on selvästi potentiaalia myös esteiden puolelle ja työskentely oli kauniin saumatonta.

22.11.2009 Estevalmennus, Faylee
Juuso oli alkuvalmennuksesta lähtien oikein virkeällä päällä ja jo alkuvalmennuksesta alkaen ori liikkui oikein komeasti edukseen. Alkuverryyttelyssä Juuso teki ravissa voltit molemmille lyhyille sivuille ja pitkillä sivuilla tehtiin avotaivutuksia. Alkuverryttely sujui Juusolta kuin leikiten - onhan kyseessä varsin hieno kouluhevonen. Alkuverryyttelyn jälkeen otimme muutamia laukannostoja ja keskityimme laukkatyöskentelyyn. Omistajan kertoman mukaan Juusolla on ollut hieman ongelmia vaihtaa laukkaa esteiden välillä, joten otimme muutamia laukanvaihtoja. Ori tosiaan oli hieman hämääntynyt tästä harjoituksesta ja alussa kaikki vaihdot tulivatkin ravin kautta. Orilla tuntui olevan hieman vaikeuksia tasapainonsa kanssa, joten keskityimme valmistelemaan oria vaihtoihin paremmin. Vähän rautalangasta vääntämiseksi homma tuntui menevän, mutta kuitenkin pikkuhiljaa vaihdot alkoivat sujua paremmassa tasapainossa ja askellaji pysyi laukan puolella. Harjoitus oli Juusolle raskas, joten sillä aikaa kun pystyttelin esteitä Kasarmin maneesiin, Juuso sai hetken kävellä pitkin ohjin. Rakensin esteistä 70 cm korkeita, jotta päästäisiin kokeilemaan laukanvaihtoa esteiden välillä ilman että ori rasittuu liikkaa esteiden korkeudesta. Heti kun aloitettiin hyppääminen, ori olikin jo täysin hukassa laukanvaihtojensa kanssa ja taas askellusta vaihdettiin ravin kautta. Esteen päällä ori kuitenkin osaa vaihtaa laukan oikein mallikkaasti. Jenny pyrki saamaan Juusoa kootumpaan muotoon, jotta vaihdot onnistuisivat paremmin, mutta ori hermostui turhautuneisuuttaan ja aina ensimmäisen esteen jälkeen lähestulkoon lähti käsistä ja ryntäsi vastalaukassa seuraavalle esteelle. Jenny otti aikalisän Juuson kanssa ja parivaljakko otti muutaman kierroksen kevyttä ravia voltteineen. Samalla rakensin maneesiin kolmannen erillisen esteen - jospa Juusolta onnistuisi laukanvaihto paremmin, kunhan ori hyppäisi vain YHDEN esteen ja vaihtaisi sitten laukan ilman paineita seuraavasta hypystä? Aluksi Juuso oli yhtä kujalla harjoituksen kanssa, eikä siihen meinannut millään saada kontaktia. Kaikkiaan kolme kertaa herra päätyi heittämään koko homman lekkeriksi ja ryntäämällä kohti estettä suuna päänä. Jenny oli kuitenkin asiallisen rauhallinen ja johdonmukainen, ja sitten Juusolle valkeni paremmin tehtävän pointti. Neljännellä yrittämällä ori oli jo saanut kasattua itsensä ja tuli esteelle rauhassa. Ja esteen jälkeen: upea laukanvaihto laukassa!! Otimme vielä pari samanlaista hyppyä, jotka onnistuivat hienosti. Juuso antoi ehdottomasti kaikkensa tässä harjoituksessa, ja päätimme jättää oriille hyvän mielen valmennuksesta ja jätimme harjoittelun tällä kertaa tähän. Oriin kanssa kannattaa treenata tuon yhden esteen kanssa tätä laukanvaihtoasiaa, ja kun se sujuu, voidaan kokeilla samaa noiden kahden esteen kanssa. Aikaa tämä herra vaatii, mutta ehdottomasti potentiaalia löytyy!

14.11.2009 Estevalmennus, Adrianne
Jo valmennuksen alusta lähtien, huomasin, kuinka hyvin sinun ja Juuson yhteistyö sujui. Ori kuunteli sinua parhaansa mukaan ja se vaikutti kaikin puolin kuuliaiselta ja nöyrältä ratsastettavalta. Maapuomit sujuivat hienosti, mutta sain pyytää pariin otteeseen vähän lisää tempoa. Kun sitä ei kuulunut, pistin teidät tekemään hetkeksi temponvaihteluita ja lisäyksiä, joiden avulla sait oriin vähän lisää vauhtia. Kun Juuso oli jo innokkaammalla ja vauhdikkaammalla tuulella, onnistuivat maapuomitkin paremmin. Niimpä pistin teille muutaman suuremman esteen, jotka ylititte yksittäisinä hyvin. Sarja meni pariin ekaan otteeseen vähän hätiköiden, mutta muutaman harjoituskerran ja selkeämpien apujen kautta koko homma meni hienosti. Alkuun tuli muutama pudotus, silkasta hätiköinnistä, mutta loppujen lopuksi sarjakin onnistui hienosti. Olitte mukava ja motivoitunut ratsukko, jota oli ilo valmentaa.

14.11.2009 Estevalmennus, Emmmaa
Saavuimme maneesille suurin piirtein samoihin aikoihin maneesille, ja ihastelin Juuson komeaa ulkomuotoa. Alkukäyntien aikana pääsitte selvästi yhteisymmärrykseen ja yhteistyönne oli jo alkumetreillä ihailtavaa. Hieno ori käyttäytyi nöyrästi ja miellyttämishaluisesti liikkuen kauniisti ja sulavasti. Alkuverryttelyjen aikana havaittavissa oli pientä laiskuutta, mutta muutamalla napakalla eteenpäin vievällä avulla sait Juuson herätettyä ja liikkumaan reippaasti eteenpäin. Päivän aiheena oli uusintarata, jolla harjoiteltaisiin nopeassa tempossa ratsastamista hallinnan säilyttäen sekä tiukkoja käännöksiä. Teitte vähän laukkaverryttelyä ennen ensimmäistä radalle tuloa. Laukassa sinulla oli töitä, mutta saadessasi laukan rullaamaan, oli menonne kivan näköistä. Pääsitte tulemaan radalle. Ensimmäinen hyppy onnistui hienosti, vaikka tempo olisi voinut olla reippaampi. Tiukat käännökset tuottivat hieman vaikeuksia, mutta niistäkin selvisitte taitavan ratsastuksesi avulla. Suorititte radan puhtaasti, mutta seuraavalla kerralla halusin nähdä enemmän vauhtia. Tulitte uudestaan, iloisemmassa tempossa. Sait koko ajan pidettyä Juuson hallinnassa, vaikka vauhti olikin kovempi. Ori hyppäsi pehmeästi. Saitte siirtyä puhtaan radan jälkeen loppuverryttelyyn. Kehuit Juusoa ja minä kehuin sinun hienoa ratsastusta ja teidän yhteistyötänne. Olette oikein harmonisesti työskentelevä, taitava ratsukko.

12.11.2009 Estevalmennus, Fiore
Katsoin, kun talutit maneesiin hienon, tummanpunarautiaan suomenhevosen. Hevosen liikkeet näyttivät pehmeiltä ja mukavilta istua. Juuso odotti nätisti paikoillaan, kun nousit selkään. Juuso totteli nopeasti, kun annoit sille pohkeita ja käskit siirtyä uralle kävelemään. Annoin ohjeet kävellä pari kierrosta ja siirtyä perusistuntaan ravissa. Juuso näytti nauttivan siitä, mitä oli tekemässä.Ravi näytti todella pehmeältä istua, mutta karkotin ajatukset, ja annoin ohjeita, mitä pitäisi tehdä. Yrittäisimme hiukan parantaa Juuson aikaa esteillä, mutta kuitenkin suomenhevoset eivät ole niitä nopeimpia hevosia. Aloitimme ravissa temponlisäyksiä, ihan vain lämmittelyn takia. Juuso näytti ymmärtävän asiat täydellisesti, eikä hötkyillyt turhaan. Olin laittanut ensimmäiset pystyesteet 90 cm kohdalle. Ohjasit Juuson ensimmäiselle pystyesteelle, ja se hyppäsi hienosti, keskittyneesti ja vakuuttavasti. Estettä seurasi mahdollinen mutta hiukan normaalia tiukempi käännös, ja Juuso aikoi tulla esteelle hiukan vinossa. Ratsastaja kuitenkin oli hereillä, ja sai Juuson suoristettua pari metriä ennen estettä. Ensimmäinen sarja meni siis hyvin. Aloin väsätä toista sarjaa, ja annoin ohjeita laukkailla uraa pitkin, ympyröitä ja kaikkea oman mielen mukaan sai toki tehdä. Katsoin välillä sivusilmällä ratsukon työskentelyä ja se oli aukotonta ja harmoonista. Sain kyhättyä esteet paikalleen, ja nyt siinä oli 100 cm okseri, kaksi pystyestettä ja muuri. Kehotin ratsukkoa ratsastamaan nopeasti, mutta harkitusti ja mahdollisimman keskittyneesti. Teit ensin pari laukkavolttia, jotta sait laukan sopivan laatuiseksi. Sen jälkeen aloitit. Laukka oli nopeaa, mutta ei liian. Olit keskittynyt tehtävääsi, mutta kolmannella esteellä keskittymisesi herpaantui ja Juuson vasen takajalka tiputti ylimmän puomin. Käskin mennä neljännen esteen, ja sillä aikaa nostin puomin. Menitte automaattisesti sarjan uudestaan, ja nyt keskityit täydellisesti. Taputtelit Juusoa, ja kiitit sitä hyvästä suorituksesta. Nostin puomeja vielä 10 cm, nyt olisi viimeisen estesarjan aika. Siinä oli kaksi pystyä ja kaksi okseria. Virittelit taas laukkaa sopivaksi, ja onnistuit menemään viimeisen sarjan hienosti, ilman virheitä. Jäit uralle ravailemaan, ja siirryit siitä parin kierroksen jälkeen käyntiin. Kiitit paljon Juusoa, mutta oli se sen ansainnutkin. Valmennuksen lopputulos: Juuson nopeutta ja notkeutta treenattiin, aikaa ei paljon saatu parannettua mutta suoritusta kuitenkin puhtaammaksi.

29.06.2009 Estevalmennus, Rita
Olittekin jo verrytelleet itsenäisesti ja Juuso näytti liikkuvan hyvin vetreästi. Tänään ajattelin teettää teillä paljon pamppuja. Laitoin toiselle pitkälle sivulle kaksitoista ravipuomia. Alkuun puomit kolisivat, mutta askeleet alkoivat sopimaan väleihin sopivan rytmin löydyttä ja orin tajuttuaan, että jalkojakin on nosteltava. Toiseen kierrokseen sujui heti helpommin. Tämän jälkeen nostin vuorotellen puomien toiset päät estekannattimille. Pyysin nostamaan jalustimet kaulalle ristiin ja ylittämään puomikasvaletit nousematta esteistuntaa. Harjoitus testasi hyvin tasapainoa ja vaikka Juuso näyttikin ottavan sangen korkeita askelia istuit kuin liimattu satulassa. Huomaa, että poika on enemmänkin koulupainotteinen. Maltti säilyi ja jalat nousivat niin notkeasti. Hyvä tempo. Välikäyntien jälkeen kasasin samalle suoralle kuuden esteen jumppasarjan. Nyt sinun tuli säilyttää tasapaino pysymällä koko sarjan ylhäällä esteistunnassa. Ensimmäisellä kerralla Juuson lähestyminen oli heikonlainen ja sarjan loppupuoli tuli ravilla. Pyysin käskemään Juusoa liikkumaan hieman tarmokkaampaa laukkaaa. Toinen kerta tuli jo paremmin. Poistin muutaman esteen ja korotin ristikot pieniksi pysyitksi, mutta edelleen koko sarja tuli ratsastaa esteistunnassa. Ensimmäiseen väliin ei laukka-askelta, toiseen kaksi askelta ja viimeiseen yksi. Peppu meinasi väkisin satulassa käydä, mutta lopulta tuli onnistunut rata. Päätettiin valmennus Yhteen vähän korkeamman ykittäisen pystyn ylittämiseen, jonka tulitte ensin kaksi kertaa ympyrällä ja kaksi viimeistä hyppyä sama este matalampana. Juuso näyttää mukavalta hyppykaverilta ja hypyt näyttävät kivan pehmeiltä.

28.06.2009 kouluvalmennus, Mönni
Saitte lämmitellä Juuson kanssa tekemällä ympyröitä sekä ravaamalla niitä. Juuso ei edes yrittänyt temppuilla kun ohjasit sitä, vaan se totteli aivan nätisti ja meni todella kuuliaisesti. Pyysin teitä tekemään avotaivutuksia ja Juuso totteli innolla ja teki ne oikein sievästi. Myös pohkeenväistöt menivät Juusolta nätisti sekä käynnissä että ravissa. Suunnan vaihdossa Juuso otti yhden sivuaskeleen ja meinasi kaatua, mutta pysyi hyvin pystyssä. Juuso sai kävellä muutaman kerran kentän ympäri ennen kuin pyysin teitä jatkamaan ravissa tekemällä muutamia ympyröitä ja avotaivutuksia. Myös tähän suuntaan pohkeenväistöt menivät sekä käynnissä että ravissa todella hyvin. Ori taipui myös komeasti ja totteli sinun jokaista apuasi. Laukassa Juuso meni todella nätisti temponvaihtelua, ori hidasti hienosti laukkaansa heti kun pyysit ja jatkoi hetken päästä taas normaalisti. Sitten vielä toiseen suuntaan sama juttu meni aivan loistavasti, sait jäähdytellä Juusoa kävelemällä ja hiukan ravaamalla vielä koko uralla.

26.06.2009 kouluvalmennus, Snniif
”Hienoa!”, jouduin kehumaan teitä koko valmennuksen ajan, sillä teitte kaiken mitä pyysin virheettömästi. Erityisesti lisätyt askellajit olivat tarmokkaita ja matkaa voittavia. Istuit rennosti kyydissä, pyysit orilta paljon ja sait palkaksi hienoa työtä. Harjoitellessamme laukanvaihtoa käynnin kautta, et roikkunut ohjissa vaikka käsky ei heti mennyt perille, vaan hellitit välillä ja pyysit taas uudestaan. Vastalaukka oli hieman ongelmallisempi, Juuso ei suostunut nostamaan helposti vastalaukkaa, joten jouduimme mahdollisimman yksinkertaisesti saada ori laukkaamaan vastalaukkaa. Kuitenkin kun kerran sen saimme oikein, seuraava kerta oli helpompi ja lopulta se onnistui mutkitta. Takaosakäännös sujui ongelmitta. Juuso meni sen ilman vastaan hangoitteluja ja saitkin ne näyttämään oikeilta pirueteilta. Tunnin lopussa kokeilimme Juuson kuuluvuutta ja kääntyvyyttä, joten pujottelimme tötteröiden välissä ja peruutimme mahdollisimman suorassa.

25.06.2009 kouluvalmennus, Snniif
Juuso oli parhaalla mahdollisella miellyttämistuulella. Ori laski jo alkutunnista päätään muotoon ja hakeutui tuntumalle. Aloitimme tunnin ihan perusjutuista, pysähdyksiä ja kääntämistä. Seuraavaksi kokeilimme hieman laukkaa. Laukkasitte ympyrällä ja välillä kävitte uralla. Vaihdoitte laukan käynnin kautta muutaman kerran ja kokeilitte vastalaukkaakin. Juuso kuunteli tarkasti ja teki työtä käskettyä. Laukan jälkeen kokeilimme sulkutaivutusta. Juuso oli aluksi hieman kankeahko, lopulta kuitenkin kaartui sulkutaivutukseen nätisti. Avotaivutus onnistuikin sitten hieman helpommin. Lopputunnista teitte pohkeenväistöä, Juuso oli erittäin tarkka askelistaan ja pohkeenväistöstä tuli juuri virheetöntä. Hienoa!

03.05.2009 kouluvalmennus, emma
Iltapäivän paahteessa Jenny ja Juuso aloittelivat alkuverrytyksillä. Ori käveli ryhdikkäästi eteenpäin, Jenny selässään. Ajattelin, että treenaisimme tänään väistöjä, mutta Juuso vakuutti minut tyystin, ettei niissä ollut mitään parannettavaa. Joten avotaivutukset saivat kelvata päivän treeniaiheeksi. Juuso suoriutui käyntiavoista leikiten, ravissa alkuun hieman haparoiden. Jenny taivutti Juuson kaulaa aavistuksen liikaa, mutta korjasi virheen ennen kuin ehdin siitä edes huomauttaa! Loppuun otimme laukkaa peräänannossa keskiympyrällä, ori taipui mainiosti ja nautti vauhdista.

01.05.2009 kouluvalmennus, Muruzbu
Alkukäyntien ja -ravien jälkeen olin jo melko varma ymmärtäneeni ongelmat ja vahvuudet. Alkuun otimme siirtymisiä, ja keskityimme varsinkin pidättäviin apuihin. Juuso taisi olla herkällä päällä, eteenpäin ajavat avut menivät läpi vähän turhankin hyvin. Pistin teidät harjoittelemaan voltteja ja kaarevia uria sopivan vauhdin ylläpitämiseksi, ja hyvinhän se muutaman minutin päästä onnistuikin. Kun pääsimme pienen lepotauon jälkeen laukkaharjoituksiin, Juuso meinasi taas unohtaa, mitä tarkoitti kun suussa tuntuu vetoa, mutta onneksi istuntaa hän totteli hyvin. Ympyröitä Juuso pienensi itsenäisesti, joten sait käyttää kunnolla sisäpohjetta ja ulko-ohjaa. Harjoituksen loputtua pidimme jälleen pienen lepotauon, jonka aikana mietin, voisimmeko keksiä jotain haastavampaa. Nyt tehtävänä olisikin laukata lävistäjä, vaihtaa hetki ennen uraa laukka ja sitten uudestaan. Tämä harjoitus sujui ihan hyvin, ja kaikki pidätteetkin menivät läpi ilman erikoisempia sahaamisia. Kaikkiaan hyvin onnistunut valmennus, myötäsit hyvin ja sait pidätteet läpi. Hienoa työtä molemmilta!

20.04.2009 estevalmennus, Johanna H.
Aloiteltiin tulemalla yhtä puomia pääty-ympyrällä hakien vain hyvää rytmiä. Samalla kasasin toiselle pitkälle sivulle neljän esteen jumppasarjaa, jotka koostuivat risteikoita. Juusolla löytyi hyvä pyörivä laukka heti alkutunnista ja oli muutenkin yhteistyötuulella. Tulitte jumppasarjaa ensin vasemmassa kierroksessa. Ensimmäisellä kerralla ori ylitti esteet huolimattomasti jalkoja nostelen, joten puomit kolisi. Toisella kertaa tuli jo paremmin ja kolmas kerta parhaiten. Sait itsesi kannateltua hyvin esteistunnassa, eikä takamus käynnyt satulassa. Korotin esteet pieniksi pystyiksi, mutta ongelmia eivät nekään tuottaneet. Samat hypyt myöskin toiseen kierrokseen. Näiden jälkeen harjoiteltiin kokorataleikkaalla vinon esteen hyppäämistä. Alkuun hypyt lähtivät kovin reunasta, mutta kultainen keskitie alkoi kuitekin löytymään, kun puristit hevosen hyvin jalkojen väliin, etkä päästänyt luistamaan sivulle. Esteen korotin yhdeksänkymmentä centtiseksi ja nätisti sujui sekin. Juusolla todellakin oli hyvä päivä tänään. Kiitokseksi hyvästä työtä veit orin loppukävelylle maastoon.

03.04.2009 kouluvalmennus, MJD
Aloitus kunnollisella lämmittelyllä. Kun oli kävelty pitkin ohjin niin sitten ravissa paljon voltteja, ympyröitä ja suunnan vaihtoja. Ori sai ravata eteenpäin rennosti melko pitkillä ohjilla. Kun Juuso alkoi näyttää vertyneeltä, oli aika aloittaa ihan työnteko. Ohjat käteen. Tänään oli tarkoituksena harjoitella ihan tärkeitä perusasioita, siirtymisiä sekä pysähdyksiä. Aloitimme siirtymisistä. Teidän tuli sovittaa uralla ravista käyntiin siirtymisiä tasaisin välimatkoin. Aluksi Juuso hieman vastusteli mutta sait sen kuuntelemaan itseäsi todella hyvin. Välillä ori ei olisi malttanut millään kävelle paria askelta ja jotkut siirtymiset olivatkin vähän siinä ja siinä, että olivatko ne edes siirtymisiä. Jatkettiin samaa tehtävää mutta nyt pysähdyksellä. Pari pysähdystä tuli niin, että oriin jalat olivat hiukan miten olivat mutta hienoja - jalat tasan - pysähdyksiä oli myös. Juuso alkoi toimia jo oikein kiitettävästi. Hetkeksi Juuso sai pitkät ohjat ja kävellä pari kierrosta. Sitten jatkettiin laukassa. Ja edelleen siirtymisiä. Nyt tehtävänäsi oli tulla keskiympyrälle, nostaa laukka ja saada ympyrälle neljä käyntiin siirtymistä. Juuso tuntui aluksi hieman kuumuvan ja vastusteli selkeästi kättäsi. Se kuitenkin rauhottui ja alkoi toimia ja teitte todella siistit siirtymiset. Lopuksi otettiin vielä pohkeenväistöä keskihalkaisijalta. Juuso kulki hyvässä peräänannossa ja työskenteli täysillä. Väistöt sujuivat hyvin, vain kerran takaosa jäi hiukan jälkeen mutta muuten ei moittimista. Loppuravit ja ori näytti hyvin rennolta ja tyytyväiseltä. Taputukset ja rapsutukset, teitte hienoa työtä.

03.04.2009 kouluvalmennus, Johanna H., Helppo A
Valmennus pidetiin omassa maneesissamme, joten alkuverryttelitte radalla. Maneesiin tultiin niin pörhäkkään näköisenä ja täynnä intoa. Liikkui hyvän näköistä lennokasta ravia. Kaartamisia lyhyen sivun keskeltä pituussuunta halkaisijalle, josta väistöä vuorotellen jompaan kumpaan suuntaan uralle. Ensin käynnillä. Ensiksi poikittiliikaa, kun tuntui menohaluja olevan. Teitte muutaman pysähdyksen ja peruutuksen, josta suoritus jälleen jatkui. Sama ravissa. Asetus poispäin liikkeen suunnasta. Sisäpohje hieman taaemmaksi ja rytmitä sillä liikettä, jotta saisit paremmin takaosan käyttöön. Oma paino keskelle satulaa, äläkä kallistele liikkeen mukaan. Muutaam hyvään väistöön lopetettiin, josta siirryitte laukkaan. Laukkaa uraa pitkin, ratsastaen kulmatkin ja siirtymisiä käyntiin. Kolme käyntiaskelta, josta napakka nosto takaisin laukkaan. Muutama raviaskelt livahti joukkoon. Lepo ja samaa laukkaharjoitus toiseen suuntaan. Loppuravilla ensin pääty-ypyrällä ja tämän jälkeen koko uralla. Tyytyväisen oloinen hevonen suoritukseensa.

11.02.2009 kouluvalmennus, Miia B., Helppo B
Mukava jälleen nähdä teitä ja anteeksi, että hieman myöhästyin. Aloitellaan tekemällä kolmikaarista kiemurauraa kevyessä ravissa. Anna hevosen liikkua rennosti allasi, äläkä turhaan ala kaisailemaan suuremmasti. Keskity käyttämään pohkeitasi ja taivuttelemaan kunnolla. Siirry käyntiin. Kerää kunnolla ohjat ja hidasta vauhti mahdollisimman hitaaksi puristamalla pohkeilla ja jännittämällä omat lihakset. Kuin olisit jäykkä patsas. Aske kerrallaan. Oikein hyvä. Juusohan tuntui tällä kertaa reagoivan suustaan hyvin. Siirtykää keskikäyntiin. Avaa reidet ja anna kaulan venyä alas. Älä lukitse omaa lantiota ja anna käsien liikkua mukana. Paina vuorotellen molemmillapohkeilla. Ja jälleen hetki hidasta käyntiä, josta keksikekäyntiä. Sama myöskin ravissa. Lepotauon jälkeen toiseen suuntaan sama työstö ravissa. Juuso alkoi rentoutumaan ja ottamaan selkää paremmin käyttöön ja reagoi napakammin apuihin. Laukkatyöskentelyä pääty-ympyrällä. Hakien vuoroin kasattua laukkaa ja vuoroin lisätympää. Suu tuntui todellakin toimivan hyvin. Olikohan joku sivellyt kuolaimiin siirappia, heh heh. Pyysin kasatussa laukassa hieman härnäämään raipalla edestä, jotta käyttäisi paremmin etupäätään. Loppuravit jälleen kolmikaarisella kiemura-uralla hakien eteen alas ja selän venytystä.

20.01.2009 kouluvalmennus, Miia B., Helppo B
Tänään keskityimme pohkeiden käyttöön. Olitte hieman jo kerinneet itsenäisesti lämmitellä. Aloiteltiin ratsastamalla huolella kulmia harjoitusravissa. Temmon tuli hidastua istumalla hieman liikettä vastaan puristamalla pohkeilla, jännittämällä vatsalihaksia ja nojaamalla hieman taakse. Myös nyrkit kunnolla kiinni. Vaikeutettiin tehtävää lisäämällä pitkille sivuille pätkä keskiravia ja ennen kulmaa tuli hevonen saada takaisin kotrolliin ja saada ajattelemaan ettei oiota. Reidet auki siirtyessä keskiraviin ja hiljentäessä jalat kunnolla hevosen lähelle. Todella napakat ja hyvän näköiset siirtymiset. Huili tauoan jälkeen pitkän sivun keskeltä laukan nosto käynnistä ja voltti. Voltilta laukka jatkui uraa pitkin ja enne kulmaa siirtyminen käyntiin. Käynnissä tuli saada hevonen suoristettua ennen kulmaa ja kulma kunnolla. Ensimmäisellä kerralla vauhtia aivan liikaa ja Juuso lähti oikomaan, mutta seuraavat muutama suoritus hyviä. Jätettiin laukkavoltti pois ja tultiin laukassa pitkäsivu, sen jälkeinen kulma, lyhyt sivu ja enne kulmaa siirtyminen käyntiin. Hieman pehmeämpiä siirtymisiä olisi saannut olla. Toiseen suuntaan parempi. Lopuksi hyvä laukka keskiympyrällä, työstäen etenkin takapäähän pomppua. Yleisesti hyvässä kunnossa oleva hevonen.

13.12.2008 kouluvalmennus, Darftomor / Jjune, Helppo B
Todella hyvä parivaljakko, menoanne oli mukava katsoa. Juuso oli herkällä tuulella pohkeelle mutta suusta se saisi olla terävämpi. Laitoinkin teidät tekemään paljon pysähdyksiä ja peruutuksia, vaikkei se ollutkaan muilla osana valmennusta. Jankkaaminen kuitenkin tuotti tulosta ja alkoi pojan suukin jo vähän herkistyä. Orina Juuso häsläsi aluksi myös muiden hevosten perään mutta kun sait sen kuulolle, se ei keskittynyt muuhun kuin ratsastajaansa. Saitte ottaa kunnon alkulämmöt ennen kuin uskalsin vaatia teiltä kokoamista - Juuso näytti jotenkin haluttomalta eikä ravannut eteenpäin itse. Pari kierrosta maneesin uralla, hieman vauhdikkaampaan tahtiin sai orin liikkeelle ja se rupesi työskentelemään itse. Juuso hermostui ensimmäisistä kokoamisyrityksistä; otit sitä aika reippaasti lyhyemmäksi. Nopeasti ori sai kuitenkin päänsä selväksi ja teki mitä pyysit. Takajalat olivat jo hyvin aktiiviset, mutta pientä hätiköintiä oli havaittavissa. Ulko-ohjalla ja sisäpohkeella työskentelemällä (toistepäin sisäohjalla ja ulkopohkeella) sait kuitenkin tasaisuutta hevosesi askeliin. Ravissa oli energiaa ja se toimi, joten oli laukan aika. Alkupyrähdys oli aikamoinen, ja sitä mentiinkin muutama kierros. Hirmu hitaasti toimi jälleen suu, ja sait tehdä todella vahvan pidätteen että Juuso otti sen läpi. Heppa otti siitä hieman nokkiinsa ja näytti todella nyrpeää naamaa, mutta jaksoi taas keskittyä työskentelyyn. Laukka sujui paljon paremmin kuin ravi, se oli pyörivää ja toimi takaa eteen. Teitä oli todella mukava valmentaa! Istuntasi oli hyvä, oikea linja ja kyynärpäät oikeassa kulmassa. Muista kuitenkin että leuka tulisi olla ylhäällä; vaikka katsoisit eteen, se näyttää että katsoisit hevosta. Molemmat osapuolet (seka hevonen, että ratsastaja) olivat hyviä, ja ottivat ohjeet hyvin vastaan.

Kiitoksia valmentajille!
copyright © Virtuaalitalli Lakea
virtuaalihevonen - a virtual horse