Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle


© Jenny K

        Menehtynyt vanhuuteen: 14.01.2012

        Virallinen nimi » Lakean Nelli-Noora
        Tuttavien kesken » "Nelli"
        Rekisterinumero » VH03-018-2964
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » tamma
        Syntymäaika » 24.01.2007 (varl) *
        Säkäkorkeus » 154.0 cm
        Koulutustaso » Helppo A, re 100cm
        Painotuslaji » yleis
        Kasvattaja » Virtuaalitalli Lakea
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut | Päiväkirja

        VIR MVA Ch arvonimi myönnetty helmikuussa 2008
        Kantakirjattu 10.10.2008 KTK-II 76p. palkinnolla
        30.07.2010 yleislaatuarvostelusta YLA1 141p. palkinto
        Huhtikuu 2010 suomen(pien)hevosten yleislaatuarvostelusta SLA-I 97,5pp. palkinto
        07.02.2011 jalostusarvostelusta jälkeläisluokka A / VSHK-A palkintoNelli-Noora, eli kaikille tutuille Nelli on kiltti ja hyvin sympaattinen tamma. Nelliä katsellessa ei uskoisi sen tekevän kärpäsellekkään pahaa, eikä se kyllä teekkään. Se on äärettömän utelias ja hamuaa jokaista sen karsinaan tulijaa lempeästi. Omaa hoitajaa ja muita sen hyviä ystäviä se taas toivottaa usein tervetulleeksi hirnahduksella. Nelli osaa todella sulattaa lähes kenen tahansa sydämen, koska yksinkertaisesti sillä on niin suuri sydän jonne mahtuu tilaa kaikille. Sillä on paljon myös hevosystäviä, mutta laitumella ollessa se jää helposti alakynteen eikä yleensä pane kovasti hanttiin muille hevosille vaan tyytyy järjestykseen. Yksin Nelli ei missään nimessä tahdo olla, vaan haluaa aina olla siellä missä muutkin. Jos sen jättää yksin vaikka talliin, voi olla varma että silloin se kyllä hirnuu ja mekkaloi muiden perään ja rauhoittuu vasta sitten, kun huomaa ettei ole yksin. Tarhaankin viedessä olisi parasta, että se edes näkisi jonkun muun hevosen. Taluttaessa Nelli kulkee kiltisti vierellä ja pysähtyy kuuliaisesti, kun taluttaja sitä haluaa. Nelli ei pahemmin ryntäile tai hätiköi, ellei sillä satu olemaan kiire. Se ei pelkää turhia. Ainoastaan polkupyöriä se saattaa vähän säikähtää, jos ne pääsevät yllättämään sen niin ettei Nelli huomaa sitä.

Hoitaessa Nelli jatkaa omaa kilttiä itseään. Usein se seisoo rauhallisesti paikoillaan ja rentoutuu täysin. Hyvä ettei välillä pidä jopa herätellä sitä, ettei Nelli nukahda siihen paikkaan. Se nauttii selvästi harjattuna olemisesta ja jos lopettaa liian aikaisin se katselee vähän aikaa ihan hölmistyneenä. Nelli ei oikeastaan pahemmin arastele mitään paikkoja harjattaessa, mutta päätä se ei mielellään antaisi harjata vaan yrittää vetää päätään harjasta kauemmas. Pää on muistettava harjata aina ehdottoman varovaisesti. Satuloitaessa odottelee yleensä nätisti paikoillaan, mutta pullistelee vyötä kiinni laitettaessa, mutta sitähän melkein kaikki hevoset tekevät. Kukapa tykkäisi siitä kun vyötä kiristetään. Kuolaimet ottaa kiltisti myöskin suuhunsa. Silloin, kun oikein väsyttää suu aukee vain juuri ja juuri. Toisinaan se on jo heti nähdessään suitset, suu auki odottamassa. Nelli on erikoinen tapaus tässä mielessä. Suitsien kaikki remmit saa hyvin myöskin kiinni. Ei niissä mitään ongelmaa ole, vaikka välillä Nelli onkin jo lähdössä ulos, eikä malttaisi enää odottaa, että kaikki remmit on kiinni ja voidaan lähteä.

"Koitas nyt vähän liikkua, Nelli." Alussa Nelli on usein hyvin tahmea ja jäykkä ja vaatii yleensä alkuun kunnon veryttelyt ennen, kuin alkaa hommat sujua. Kannattaa heti alkuun ratsastaa kunnolla ja tehdä paljon voltteja yms. jotka notkistavat sitä. Kun Nelli on verkattu, se on valmis hommiin ja laiskasta tai rauhallisesta hevosesta ei ole enää tietoakaan. Se kuuntelee nöyrästi ohjeita ja koittaa miellyttää parhaansa mukaan. Välillä saattaa kulmien takaa hyppiä pieniä vihreitä miehiä, joita Nelli vähän säikähtää. Harvoin niin kuitenkaan käy, jos muistaa ratsastaa koko ajan. Vaikka Nelli onkin kiltti hevonen, ei sen selkään saa vain unohtua. Silloin se juuri keksii omia kummituksiaan, ja ratsastaja löytää helposti itsensä maasta suu täynnä hiekkaa. Koulussa Nelli on taitava, se yrittää kovasti ja välillä jopa hiukan liikaakin. Yleensä kaikki sujuu hienosti, kun ratsastaja antaa selvät ohjeet. Esteitä nähdessään Nelli jo yleensä innostuu ja se tykkää myös kovasti hyppäämisestä. Se hyppää korkealle ja komeasti ja saa varmasti hypyllään huomiota. Askeleet täytyy ratsastajan laskea tarkkaan ja vaatii suunnitelmallisuutta. Tarkkana hevosena se saattaa korjata itsekkin ratsastajan pikku mokat. Maastossa Nelli on varma ratsu, vaikkakin se yleensä intoilee kovasti päästessään kentältä pois uusiin maastoihin.

Lastauksessa ei ole mitään ongelmaa, vaan Nelli kulkee hyvin ihmisen perässä kyytiin ilman vastalauseita. Se alkaa yleensä heti syömään siellä olevia heiniä ja heinät ovatkin loppu jo puolessa välissä matkaa. Matkustus sujuu myöskin hyvin. Nelli seisoo kopissa kilstisti, mutta ilmoittaa kyllä silloin, kun haluaa pysähtyä. Kovin pitkää matkaa se ei suostu olemaan kyydissä ilman, että välillä vähän pääsee kävelemään.

Luonnne: © wendy. / [email protected] | kiitos!* Ikääntyminen VARL-mukaisesti
Yksi virtuaalinen vuosi on IRL ajassa 48 päivää.
24.01.2007 = 0v
13.03.2007 = 1v.
30.04.2007 = 2v.
17.06.2007 = 3v.
04.08.2007 = 4v.
21.09.2007 = 5v.
08.11.2007 = 6v.
26.12.2007 = 7v
12.02.2008 = 8v.
31.03.2008 = 9v.
18.05.2008 = 10v.
05.07.2008 = 11v.
22.08.2008 = 12v.
09.10.2008 = 13v.
26.11.2008 = 14v
13.01.2009 = 15v.
02.03.2009 = 16v.
19.04.2009 = 17v.
06.06.2009 = 18v.
24.07.2009 = 19v.
10.09.2009 = 20v.
28.10.2009 = 21v
15.12.2009 = 22v.
01.02.2010 = 23v.
21.03.2010 = 24v.
02.11.2010 = 25v.
20.12.2010 = 26v.
06.02.2011 = 27v.
© Jenny K 2007 / kuvassa sh tamma Pikku-Muumi
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. Vihu (evm)
  
   ii. Ukon Harmaa-Hapsi (evm)
   ie. Liina Nyyrikki (evm)   
   e. Tottiina (evm)
  
   ei. V.T Kuosti (evm)
   ee. Essin Piirto (evm)

Katso tästä Nellin laajempi sukutaulu

i. Vihu oli ryhdikäs, hienoliikkeinen herrasmies, jolla oli erinomainen luonne. Väriltään ori oli musta, ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Monitaitoinen Vihu on sijoittunut koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa ympäri Suomea järjestetyissä alue- ja kansallisentason kilpailuissa. Myös ryhdikkään ja lihaksikkaan orin piti kantakirjauksessa pyörähtää ja samalla saikin nimen kirjaan ensimmäisen palkinnon kohdalle. Jälkeläisiä jätti sukua jatkamaan kaksitoista kappaletta. Ori asusteli Etelä-Suomessa pienellä maalilla, lehmien seurassa. Menehtyi rauhallisesti vanhuuteen kesälaitumelle.

ii. Ukon Harmaa-Hapsi edustaa perinteistä suomenhevostyyppiä. Herralla on erittäin tasapainoinen luonne. Väriltään ori on liinahtava vaaleanpunarautias, jolla on sekakarvoja runsaasti läpi rungon. Kaikissa jaloissa on kokosukat ja koko komeuden kruununa läsi. Säkäkorkeudeltaan ori on 157cm. Harmaa-Hapsilla on kilpailtu kouluratsastuksessa Helppo A- ja esteratsastuksessa 100cm luokissa, keräämällä joitakin sijoituksia

iii. Perämies oli ravihevonen. Väritykseltään vaaleanpunarautias, ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Orin kanssa kilpailtiin lähinnä paikallisraveissa ja ennätykseksi hän juoksi 25,6ke. Luonteeltaan leppoisa ja oriksi erittäin kiltti. Hyvästä luonteesta kerttoi sekin, että ori toimi muutamalle kymmenen vuotiaalle tyttöselle "piharatsuna", ilman minkään näköistä ratsunkoulutusta. Jälkeläisiä Perämiehelle ilmaantui kolme.

iie. Lumikello eleli vain siitostamman elämää. Tammasta odotettiin varsana paljon, mutta loukkasi vasemmasta takajalasta hankositeen pahasti. Eläinlääkärit joutuivat toteamaan, ettei vamma tule koskaan täysin paranemaan ja kestämään kovempaa rasitusta. Hyvä rakenteista tammaa, joka sai varsojen laatuarvostelusta paljon kehuja askellajeista ei raaskittu lopettaa. Lumikelloa kaunisti vaaleanpunarautiaan värityksen lisäksi leveä läsi ja jokaisessa jalassa täydet sukat. Tammalle onneksi löytyi koti, jossa se sai asustella isossa metsälaitumella laumassa muiden suomenhevosten kanssa miltei täydellistä hevosen elämää. Jälkeläisiä Lumikello varsoi yhteensä kuusi.

ie. Liina Nyyrikki on musta 154cm toisen palkinnon kantakirjatamma. Tamma vietti elämänsä harrasteratsuna. Luonteeltaan Nyyrikki oli kiltti ja nöyrä. Teki työtä käskettyään. Hyppäsi kotona 90cm ratoja ja koulutaidot ylsivät Helppo A:n liikkeisiin. Osallistui omistajansa kanssa ainoastaan oman seuran kilpailuihin ja valmennuksiin. Hyvän rakenteensa omaavana, tammalla on teetetty yhteensä neljä jälkeläistä.

e. Tottiina, tuttavien kesken Tutti on Katajarinteen tallin punarautias, 154cm kasvatti. Tamma omaa järkevän perusluonteen. On kiltti ja yhteistyöhaluinen. Tutilla on kilpailtu esteratsastuksessa kansallisella tasolla 100cm luokissa ja muutamassa 110cm luokassa ja sijoituksiakin on kahmittu. Tottiina oli Lakean tallilla kolmisen vuotta ylläpidossa ja tallin omistajien kilparatsuna. Kolmen vuoden aikana maailmaan putkahti myös Lakean Nelli-Noora. Tämän kevään ja kesän tamma sai ainoastaan elellä ja nautiskella mammalomasta.

ei. V.T Kuosti on ryhdikäs ja hyvää ratsuhevostyyppiä edustava ori, jolla on kolme hyvää askellajia, joustavat liikkeet, erinomainen hyppykyky ja yhteistyöhaluinen luonne. Säkäkorkeudeltaan ori on 159cm korkea ja väriltään liinahtava rautias ja päänmerkkinä löytyy pyrtötähti. Orilla on kilpailtu kansallisella tasolla Helppo A:n luokissa ja esteissä metrin luokkia

eii. Kustaavi oli väritykseltään rautias, säkäkorkeudeltaan 160cm ja pään merkkinä iso tähti. Luonteeltaan hän oli hieman äkkipikainen ja orimainen, mutta ratsuna yhteistyöhaluinen ja työnteosta pitävä. Ratsuna oli rohkea ja peloton, joten päässyt muun muassa osallistumaan ratsupataljoonan esityksiin, jossa saanut hypätä palavan renkaan lävitse. Estekapasiteetti yltää metrin radoille ja koulutaidot kilpailemaan Helppo A:n radoilla. Kustaavin omistajan kotiseinää koristaakin runsas määrä voitettuja ruusukkeita. Myös kenttäkilpailuja on jonkin verran kierrelty. Jälkeläisiä orilla on vain yksi.

eie. Terja on erittäin herkkä ja eteenpäinpyrkivä, mutta miellyttävä ratsu, hieman vaativampaakin makuun. Kilpailumenestystä on kartutettu kouluratsastuksessa joka Vaativa B:n luokissa. Esteiden ylittäminenkin on Terjasta mieluisaa, mutta kilpaillut tässä lajissa vain oman tallin kilpailuissa. Liinahtava blondi tamma, jolta löytyy paksun etutukan alta pieni pyrtötähti. Säkäkorkeudeltaan noin 155cm. Jälkeläisiä tammalla on vain yksi.

ee. Essin Piirto eleli nuoruutensa ammattilaisen hevosihmisen omistuksessa, haaveena hyvä kilparatsu. Tamma oli 156cm tummanpunarautias hyvin määrätietoinen ja vahvaluonteinen suomenhevonen. Tamma varsoi Tottiinan viisivuotiaana ja valitettavasti menehtyi loppukesästä ähkyyn. Arvoitukseksi jäi millainen kisakonkari tästä olisi kehittynyt

eee. Esikka eli kunnioitettavan 33-vuoden ikäiseksi. Rautiaan tamman elämäntyönä oli varsoa hyväluonteisia jälkeläisiä sukua jatkamaan. Tamman kanssa on ahkerasti kierrelty näyttelyitä ja niiden myötä palkittu virtuaalinen muotovalio champion arvonimellä. Myöskin kantakirjan sivuilla kohdassa KTK-I palkitut tammat komeilee Esikan nimi. Jälkeläisiä varsonut yhteensä seitsemän.s. 19.09.2007   »   t. Lakean Eerika SLA-I, YLA3, ERL III   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 30.09.2007   »   o. Lakean Kapu   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 01.11.2007   »   o. VIR MVA Ch Lakean Eevert KTK II, SLA-I, YLA2   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 20.12.2007   »   t. Lakean Katariina   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 04.01.2008   »   o. VIR MVA Ch Lakean Solttu-Juuso KTK II, KRJ II, YLA2, SLA-I   »   i. Finlandees
s. 28.01.2008   »   o. VIR MVA Ch Lakean Emanuel KTK-II, ERJ II, SLA-I   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 21.04.2008   »   o. Lakean Bruno Brutus KTK-III, SLA-I   »   i. Kovanaama ILO
s. 01.06.2008   »   t. Lakean Helmi KTK-III, YLA3   »   i. Finlandees
s. 02.06.2008   »   t. VIR MVA Ch Lakean Hiirenvirna KTK-I   »   i. Nefertarin Taika-Agressio
s. 02.09.2008   »   o. Lakean Lomen KTK-III   »   i. Finlandees

Lakean Nelli-Noora ei ole enään jalostuskäytössä.
Palkittu 07.02.2011 jalostuarvostelussa jälkeläisluokka A:lla.Hoito-ohjeet

Varusteet
» Ratsastusvarusteet: nivelsuitset, yleissatula, martingaali, koulusatula, jännesuojat, 6 pintelit + patjat
» Harjapakki: kumisuka, piikkusuka, pälyharja, pehmeäharja, kovempiharja, kaviokoukku
» Loimet: markiisiloimi, toppaloimi, fleeceloimi, villa viltti, loimivyö
» Muut: 2 riimu, 3 riimunaru, lämpöpintelit, heijastimet

Ruokinta
» Aamu:> 2 siivu heinää, 1/2l kauraa
» Päivä: 2 siivua heinää
» Ilta: 4 siivua heinää, 1l kauraa, 1l progress, 1dl pellavaa turvotettuna,
mitta merilevää, chevinal 2 painallusta
-Lisäksi porkkanoita ja leipää, jos tallilta löytyy

Liikutus + tarhaus
» Yksi vapaapäivä viikossa
» Monipuolista ja vaihtelevaa liikuntaa, ottaen huomioon mahd. tulevat kilpailut
» Pyrittävä kokopäivätarhaukseen
» Huonolla säällä lyhyempi tarhaus aika
» Loimitus: -5 = tuulta- ja kosteutta pitävä markiisiloimi,
-10 = markiisiloimi + villaloimi tai toppaloimi, -15 = toppaloimi
» Sateella tai tuulisella säällä markiisiloimi + kaulakappale
» Ei makupaloja

Kengitys + madotus + rokotukset + raspaus
» Kengitys: n. kuuden viikon välein. Talvella tilsakumit ja hokit.
» Madotus: neljä kertaa vuodessa.
» Rokotukset: Tetanus kahden vuoden välein.
Rokotukset hevosinfluenssaa ja herpesvirusta vastaan touko- ja marraskuussa.
» Raspaus: vähintään kahdesti vuodessa. Ei suukiilalla, vaan riimun mallisella suunavaajalla.
copyright © Virtuaalitalli Lakea