Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle
© Jenny K

        Virallinen nimi » Kanervan Riimittelijä
        Tuttavien kesken » "Riitu"
        Rekisterinumero » VH-53384
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » tamma
        Syntymäaika » 14.04.2008 *
        Säkäkorkeus » 159.0cm
        Väri » voikko
        Koulutustaso » Helppo A, re 80cm
        Painotuslaji » koulu
        Kasvattaja » Sindi
        Entinen omistaja » nica / Seren
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut

        22.06.2011 yleislaatuarvostelusta YLA2 112p. palkinto
        15.02.2012 KRJ laatuarvostelusta KRJ II 91p. palkintoYleisesti: Riitua voisi kuvailla sanoilla kiltti ja vauhdikas. Neiti osaa käyttäytyä oikein hurmaavasti, mutta tarpeen vaatiessa mennään sellaista vauhtia että formulakuskitkin jäävät kakkoseksi.

Hoitaessa: Hoitaessa Riitu yrittää touhottaa sinne ja tänne. Hoitajaa saattaa aluksi naurattaa tamman touhotus, mutta viimeistään varusteita laitettaessa moinen kouhotus alkaa ärsyttää. Harjatessa Riitun jalkoja se joskus yrittää hamuta hoitajan selkää hellyyden osoituksena. Tapaa on yritetty kitkeä, ja vaikka se on vähentynyt huomattavasti voi varomaton hoitaja tuntea kosketuksen selässään. Muutenkin harjatessa Riitu tuntuu venkoileman kaikkiin mahdollisiin suuntiin, mutta terävästi käskien sen saa kuitenkin rauhoittumaan hetkeksi. Helpotus voi kuitenkin olla ennenaikaista kun tulee varusteiden laiton vuoro. Suitsia laittaessa Riitun pää voi välillä olla peräjälkeen katossa ja maassa. Tahdonvoiman kanssa suitset kuitenkin saa Riitun päähän ja satulan laittoon menessä se on jo hieman rauhoittunut. Vaikka Riitu hieman tuottaa vaikeuksia hoitaessa se ei koskaan ole aiheuttanut ylitsepääsemätöntä ongelmaa vaan tottelee kunhan käskee tarpeeksi tiukasti.

Ratsastaessa: Ratsastaessa Riitu pääsee purkamaan energiaan ja pakko on sanoa että sitä tosiaan riittää. Tästä huolimatta Riitu kuuntelee hyvin apuja ja noudattaa käskyjä ilman suurempia ongelmia. Riitun keskittyminen on myös hyvää tasoa, eikä se anna ympäristön häiritä itseään. Ratsastaessa Riitu on vahvaa keskitasoa ja se jaksaa harjoitella vaihteleviakin juttuja innokkaasti. Maastossa Riitu keskittyminen vain parantuu vaihtelevan ympäristön takia, mutta jaksaa silti odottaa ohjastajan merkkejä. Joskus kuitenkin sattuu niitäkin päiviä kun mikään ei huvittaisi, mutta hyvien päivien määrä on niin suuri verrattuna huonoihin ettei Riitulle voi muuta kuin antaa anteeksi huonot päivät. Kouluradalla Riitu tykkää näyttää parastaan, vaikka vauhtia aina välillä tuntuu löytyvänkin vähän liiaksi. Tämä ei kylläkään yleensä haittaa, sillä tamman askeleet ovat paljon paremmat kun Riitu liikkuu reippaasti eikä löntystele. Esteillä taas tätä vauhtia ja energiaa kaivataan ja vaikka Riitu ei ole niin nokkela, sukkela ja notkea niin se pärjää esteillä mainiosti. Stoppeja tietävät kuitenkin erikoisesteet ja huonot lähestymiset.

Muuta: Tarhassa Riitu tekee tuttavuutta tarhakaverinsa kanssa ja yrittää innostaa vanhempia poneja touhuilemaan sen kanssa. Riitu on seurallinen poni, ja se saattaa joskus myös käydä muiden hevosten hermoille. Suurin osa tallin hevosista on kuitenkin hyväksynyt Riitun täysin joukkoonsa ja joskus Riitu viettääkin aikaa tarhassa yrittäen matkia muiden hevosten puuhia.

Traileriin Riitu menee kiltisti, samoin se tulee myös ulos. Kuljetuskaan ei sitä pahemmin hermostuta. Sitä totutettiin jo aivan pienestä pitäen vähän pidempiinkin matkoihin.

Luonnne: © sindi* VAI ikääntyminen

1 vuotta - 13.08.2008
2 vuotta - 12.11.2008
3 vuotta - 11.02.2009
4 vuotta - 14.05.2009
5 vuotta - 13.08.2009
6 vuotta - 12.11.2009
7 vuotta - 11.02.2010
8 vuotta - 14.05.2010
9 vuotta - 13.08.2010
10 vuotta - 12.11.2010
11 vuotta - 11.02.2011
12 vuotta - 14.05.2011
13 vuotta - 13.08.2011
14 vuotta - 12.11.2011
15 vuotta - 11.02.2012
16 vuotta - 13.05.2012
17 vuotta - 12.08.2012
18 vuotta - 11.11.2012
©Jenny K   i. Elämänilo (evm)
  sh, vk, 156cm
   ii. Jepsaus (evm)   
   ie. Ilomieli (evm)   
   e. Lentävä Suvituuli (evm)
  sph, rt, 142cm
   ei. Tulen Lentäjä (evm)   
   ee. Suvi (evm)   

i. Elämänilo nimenä ei aivan kuvaa tämän voikon orin luonnetta. Epiksi kutsuttu ori asustelee Etelä-Suomessa lämminverisiä täynnä olevassa ravitallissa. 156cm Eppi itse ei kuitenkaan ole ravuri, vaikka kärryjäkin ihan mielellään maastolenkeillä perässään veteleekin. Ravitallin omistajan vaimo on ostanut Epin itselleen kilparatsuksi. Perusluonteeltaan juro ja ilmeeltään korvat aina takaraivossa uhoavasti luimussa. Omaa kuitenkin hyvät kouluratsun ominaisuudet ja itsekin tästä touhusta pitää. Kouluradalla persoonasta kuoriutuu aivan uusi hevonen. Epi ei nuoruudessaan aivan parhaita lähtökohtia elämälleen saanut, joten vaatii nyt vanhempana säännöllisiä rutiineja ja tuttuja ihmisiä ympärilleen. Ori omaa terveen ja vankan rakenteen, mutta notkeuttakin löytyy. Kouluratsastuksessa kilpaillut lähinnä Helppo B ja Helppo A:ta, mutta muutama sijoitus löytyy Vaativa B:n puoleltakin. Kouluratsastuksen laatuarvostelussa palkittu toisella palkinnolla. Jälkeläisiä kaksi kappaletta.

ii. Jepsaus omaa hauskan nimen ja varsin hauska tapaus olikin. Väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Oria kutsuttiin viimeisessä kodissaan Sauliksi. Sauli lopetettiin 18 vuotiaana pitkän sairasloman päätteeksi. Jalkavaivalle ei selvää diagnoosia ja hoitoa löytynyt ja oli parempi päästää ori kivuistaan. Mahtava luonteinen, joka osasi persoonallaan hurmata. Koti vaihtui useamman kerran, mutta viimeisimmän ja pisimmän ajan vietti yksityistallissa hevosruunan, lammaslauman, pupujoukon ja pässin seurassa. Sauli teki näyttävästi hääajelukeikkoja ja talviriehoissa veti rekiajeluja. Sauli toimi myös omistajansa harrasteratsuna ja opettelivat yhdessä kouluratsastuksen saloja.

ie. Ilomieli asusteli elämänsä heikoissa olosuhteissa. Kaunis vaaleanrautias 151cm tamma vietti aikansa laiduntaen ja tarhaten. Vähäisestä käsittelystä huolimatta oli ihmisystävällinen ja nöyrä. Omistaja huolehti perustarpeet, mutta siihen se jäikin. Vuoleminen tältä sentään onnistui. Illalla sisälle ja aamulla ulos. Muutaman kerran on ratsastajaa kantanut selässään eikä tästä pahemmin ole välittänyt, mutta kärryjen vetäminen jäi huonommaksi kokeiluksi. Jälkeläisiä varsonut kymmenkunta.

e. Lentävä Suvituuli on 142cm pientyypin edustaja, joka on väritykseltään rautias. Päätä koristaa tähti ja kapea piirto. Vasemmassa takajalassa on puolisukka. Tuuliksi kutsuttu tamma asustelee ratsastuskoulussa ja tekeekin myös pienimuotoisesti tuntiratsun töitä. Perusluonteeltaan ystävällinen ja hyvä tapainen. Ratsuna reipas ja energinen, mutta osaavan ratsastajan kanssa pehmeä ratsastaa ja sulavan näköinen. Koulutustaso yltää Helppo A:han, jossa kansallisella ja aluetasolla sijoituksia. Seuran koulumestaruutta hallinnut kahtena vuotena peräkkäin. Varsonut kaksi jälkeläistä.

ei. Tulen Lentäjän pienuus ei menoa estä. 143cm rautias ori on kerännyt huikean määrän menestystään ympärilleen. Parhaimpiin suorituksiin luetaan suomenhevosten laatuarvostelun ikäluokkansa paras titteli ja suomenhevosten koulumestaruudesta hopeasija. Tuukaksi kutsuttu ori omaa erittäin hienot ja irtonaiset liikkeet ja tietysti hyvän luonteen. Kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Jälkeläisiä seitsemän.

ee. Suvi on myös pienhevonen ja säkäkorkeudeltaan 142cm. Tummanrautiastamma asustelee ratsastuskoulussa yksityishevosena, pienikokoisen naishenkilön omistamana. Omistussuhde on kestänyt varsaiästä lähtien, joten side heidän välissään on vahva. Yhdessä ovat opiskelleet ja valmentautuneet. Näppärä pikkutamma hallitsee Vaativa B:nkin tarvittavia taitoja. Omistajan ramppikuumeen seurauksena kilpailutausta jäänyt hyvin vähäiseksi. Kotitallin järjestämissä aluekisoissa sijoittunut Helppo A:ssa muutaman kerran. Kantakirjaan tamma ei päässyt, mutta saannut hyviä tuloksia match show näyttelyistä.s. 21.02.2009   »   o. Lakean Hanttihomma   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 07.04.2009   »   t. Lakean Karmaton   »   i. Lakean Roope Aadolf
s. 08.08.2009   »   o. Serenin Vallankaappaaja   »   i. Riippasukan Haikuva Hobitti
s. 01.05.2010   »   o. Lakean Turpo   »   i. Turon Tykki
s. 20.05.2010   »   o. Lakean Karhunkaataja   »   i. Turon Tykki
s. 05.10.2010   »   t. Lakean Lumimarja   »   i. Turon Tykki
s. 17.12.2010   »   o. Lakean Kaarnamo   »   i. Antin Velmu
s. 03.03.2011   »   t. Lakean Kaunis Veera   »   i. Turon Tykki
s. 22.01.2012   »   t. Lakean Lilja   »   i. Ok-Taavi

Kanervan Riimittelijä on tarjolla jalostukseen. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: talli.lakea @ gmail.com.Valmennukset ja päiväkirjamerkintöjä

15.05.2011 / KRJ-cup kilpailut
Riitulla alkaa olla jo aikamoinen määrä sijoituksia KRJ-alaisista kouluratsastuskilpailuista. Tänään heppa pääsi hevoskuljetusrekkamme kyytiin ja suuntasimme friisiläistalli Dureniin. Durenissa järjestettiin KRJ-Cup kilpailut, joihin olin Riitun ja itseni ilmoittanut Helppo B ja Helppo A luokkiin. Tamma oli rauhallisella tuulella, eikä oma jännitykseni näyttänyt häneen tarttuvan. Helppo B:n rata tuntui tasaiselta ja helpon oloiselta. Osallistujia luokassa oli huikeat 215. Kuulutukset eivät kuuluneet kisa-alueella kovinkaan hyvin, joten en ollut yhtään selvillä missä mennään. Olin jo verryttelemässä seuraavaan luokkaan, kun mukaan lähtenyt hevosen hoitajani juoksi luoksemme kertomaan, että olimme kuulemma sijoittuneet ja meitä pyydetään palkintojen jakoon. Sijoituimme yhdeksänneksi. Yllätys oli suuri, mutta erittäin positiivinen. Arvokilpailujen sijoitukset tuntuvat aina hyvältä. Helppo A rata ei sekään huonosti mennyt, mutta Riitu tuntui jo hieman väsyneeltä. Tuloksenamme oli 80/257 sija.

24.08.09 / päiväkirjarustailuja
Pitkästä aikaa minulla oli Riitulle varattuna paljon aikaa. Puolilta päivin (hoidettuani ensin tallin kuntoon muilta osin ja muut hevoset olivat ulkona) menin sitten hakemaan Riitun tarhasta perusteellista puunausta varten. Riitu lömpsytteli rentona vieressäni aina sisälle asti, jossa laitoin tamman sitten kiinni käytävälle. Hetken Riitu jaksoi leikkiä riuhtomalla päätään, mutta rauhoittui kun rupesin harjaamaan sitä. Perusteellisen harjauksen jälkeen selvitin Riitun harjan ja hännän. Ne olivat niin paksuja, että minun piti turvautua selvitysaineen apuun. Lopulta päätin sitten siistiä Riitun harjaa, joten seuraava puolituntinen meni siihen, että tasasin hännän ja nypin ja leikkasin harjaa. Kohta Riitulla olikin söpö ratsutukka! Hain tamman varusteet ja satuloin Riitun rauhassa ja sujautettuani sille suitset päähän ja laitettuani itselleni kypärän lähdin taluttamaan Riitua kentälle. Menimme koulukentälle, sillä halusin treenata Riitun kanssa koulua. Aloitimme helpoilla tehtävillä ja verryttelimme pitkään. Sitten teimme väistöjä, sulkuja ja avoja. Tamma toimi aivan mahtavasti, Riitu on kyllä yksi kultakimpale <3.

06.04.2009 / kouluvalmennus
Jetta piti meille yksityisen kouluvalmennuksen. Valmentajan kommentti tunnistamme: "Alussa ravailitte kaartoja pitkiltä sivuilta radan poikki, johon väliin pysähdys ja peuutus. Peruutuksesta suora ravinosto. Tammaa tuntui laiskottavan ja sait ihan komentaa sitä nostamaan ravin napakasti. Muutenkin tamma tuntui olevan vastan hakoisella tuulella, mutta lopussa kuitenkin hyvin tyytyvisen oloinen, kun hänet patistettiinkin hommiin. Loivia väistöpätkiä pitkillä sivuilla. Tamma vastusteli aluksi väistättävää pohjetta. Johdonmukaisuus oli päivän teema, eikä omaa malttia saannut menettää. Levon jälkeen laukkatyöskentelyä harjoutuslaukasta keskuilaukkaan siirtymisiä. Riitua inhotti ja heitti pienen pukinkin. Niin kuin aikaisemmin mainitsinkin, niin Riitu muuttui hyvän tuullisemmaksi, ilmeisesti huomatessaan, että hänhän selviää näistä tehtävistä ihan leikiten. Lupuksi rento hevonen, jolla oli erityisesti selkä hyvin käytössä. Hyvät loppuverryttelyt eteen alas ratsastamalla". Kiitoksia valmentajalle!
-Jenny K

24.03.2009 / päiväkirjarustailuja
Huono onni kääntyi ja olemme päässeet osallistumaan hyvin runsain määrin kilpailuihin. Olemme jopa keränneet yhdeksäntoista sijoitusta, eli tamma olisi jo valmis KRJ:n laatuarvosteluun. Tavoitteena onkin ollut itselläni valmistella tammaa laatuarvosteluihin, jos vaikka omistajakin innostuisi tästä. Kaksi viikkoa vielä jäljellä. Vielä muutamat kilpailut ja jos vaikka valmennukseenkin kerittäisiin. Omistaja nica:kin hieman lupaili, että saisimme vielä yhden jälkeläisen tammasta teettää. Asia kyllä kiinnostaisi, joten täytyy ottaa nicaan paremmin yhteyttä ja vielä varmistaa asia. Myöskin tälle jälekeläiselle sopisi isäksi Roope. Roopelle, kun ei itseltämme tammoja löydy.

12.03.2009 / kouluvalmennus
virtuaalitalli Lanel:issa järjestettiin useampi kouluvalmennus samana päivänä. Meidän ryhmässämme, meidän lisäksi oli kaksi muuta suomenhevosratsukkoa. Katselin ihastuneena aiempia ryhmiä, joissa sipsutteli isoja rimppakinttuja, niin vaivattoman näköisesti. Sitten tuli meidän vuoro. Katja J. toimi valmentajanamme ja tässä hänen kommenttinsa tunnistamme: "Tunti aloitettiin käynti- ravisiirtymisillä. Käyntiaskelien määrää ruvetiin vähentämään siirtymisten paranamisten mukaan. Riitun kanssa ei alkuun näyttänyt puolipidätteet mennä oikein läpi ja siirtymiset eivät tuntuneet sujuvat silloin, kun itse olisit halunnut niiden tapahtuvan. Käyntiin siirtyminen tapahtui alkuun nykäisevästi ja takaisin ravin nostaminen oli nahkeaa. Laukkasitte muutaman kierroksen isolla pääty-ympyrällä, jotta tamma rupeaisi paremmin heräilemään ja näin tapahtuikin. Riitu alkoi reuntoutumaan ja pääsit paremmin sitä ratsastamaan. Käynnissä lävistäjille, joissa keskikäyntiä. Kädet paremmin mukaan pään liikkeisiin. Kätesi "lukkiutuivat." Ravissa nelikaarista kiemurauraa. Laitoin avuksenne tötteröitä hahmottamaan kaaria. Vasemmalle ongelmallisempi. Tehtävänäsi oli keskittyä saada tamma polkemaan paremmin syvemmälle alle vasemmalla takajalalla. Ykistellen laukat pääty-ympyrällä hakien hyvää rytmiä. Loppuakohden huomattavasti paremman näköistä liikehdintää ja suukin tuntui toimivat hyvin". Kiitoksia valmetajalle!

03.03.2009 / päiväkirjarustailuja
Aika se vain rientää, eikä mukana meinaa pysyä. Riitu varsoi viimekuun loppupuolella orivarsan oristamme Lakean Roope Aadolf. Jälkeläinen peri isänsä värityksen ja toivottavasti menestyksen avaimetkin. Varsa sai nimekseen Lakean Hanttihomma ja koti löytyi Siljan suomenhevostallista. Riitun kanssa olisi takoitus jatkaa kilpailemista. Hieman on ollut huonoa onnea kilpailuihin mahtumisen suhteen, mutta olemmehan me sentään jo kolmesti sijoituttu. Omalla tallillakin pitäisi jälleen kilpailut pitää ja niihin kyllä mahtuisimme varmana mukaan. Tänään Riitun kanssa kävimme heittämässä maastolenkin. Päiväkodin lapsia oli pukeutunut heijastinliiveihin ja kaukaanta katsottuna näyttivät vihreiltä pieniltä avaruusmiehiltä ja ne hieman hirvittivät. Kotiinpäin, kun olimme menossa niin tamman täytyi voittaa pelkonsa ja ohittaa nämä pikkumiehet ja minun onnekseni tämä tapahtuikuin ihan asiallisesti käyttäytyen.

13.02.2009 / kouluvalmennus
Osallistuimme Riitun kanssa Liinun pitämään kouluvalmennukseen. Liinu on pestautunut Lakeaan meitä säännöllisesti valmentamaan. Tunnin aiheena oli tällä kertaan täyskäännökset etuosanympäri ja väistö. Valmentajan kommentti tunnista: "Tämä tamma ei olekkaan minulle ennestään tuttu, mutta tunnin perusteella jäi varsin mukava maku suuhun. Alkuun verryttelitte kahdeksikolla ravia, hakien vain eteenpäin ratsastusta ja rentoutta. Eteenpäin pyrkimystä löytyi, mutta askel oli lyhyttä ja kipittävää. Kun tamma alkoi rentoutumaan, pääsit ihan ratsastamaankin sitä. Pitkien sivujen loivat väistöt sujuivat käynnissä tahdikkaasti ja puhtaasti, mutta ravissa tuoti alkuun hankaluuksia. Suomalainen, kun on niin Riitulta meni jonkin aikaa hoksatessa mistä oikein on kyse. Ravista kaarrot kentän keskelle ja takaosakäännös. Aivan paikallaan eivät etujalat pysyneet, mutta väistätti hyvin takaosalla. Täydellisyyteen ei pyrittykkään; tehtävä sai kuitenkin parannusta liikkeisiin. Laukat isolla keskiympyrällä hakien hyvää tempoa, sai Riitun hyvin käyttämään selkäänsä ja liikkeen pyörimään. Vasenkierros heikompi, joten tulee itsenäisesti ratsastaessa muistaa ratsastaa molemmat suunnat". Kiitoksia valmetajalle!
-Jenny K

08.02.2009 / Riitu tuli meille vuokralle
Sorruin jälleen ottamaan tallillemme vuokrahevosen. Ihan, kuin hevosia ei ennestään olisi tarpeeksi. Mutta tällaiset tapaukset, tuovat tallillemme mukavasti uusia tuulia. Orillemme Roope Aadolfille ei omista hevosista sopivia tammoja löydy, joten hänenkin virkistykseksi oli Riitu mukava meille saada. Tamma muutti tänään ja on saannut rauhassa kotiutua tallissa. Näin lyhyen tuttavuuden jälkeen on vielä vaikea sanoa millainen kaveri tämä on, mutta uskoisin, että meillä lähtee hyvin yhteistyö sujumaa. Huomenna olisi tarkoitus tammaa ratsastaa ja antaa tämän sen jälkeen ulkoilla ja katsella minkälaista toimintaa meillä oikein on. Piakkoin tarkoitus olisi kilpailujakin lähteä kiertelemään, lähinnä kouluratsastuksen puolella ja ei se valmennuksissa käyminenkään pahitteeksi tekisi. Innostuin myös tekemään tammalle sukututkimusta, varmistaakseen ettei olisi Roopelle sukua. Samoja hepoja en löytänyt.